13:24, čet, 28. Mar

Mariborska ambulanta za nezavarovane osebe zopet pomagala





Po pomoč v ambulanto za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki pod okriljem Nadškofijske karitas Maribor deluje že deveto leto, se je letos zateklo že več kot 500 ljudi, kar je največ v zadnjih štirih letih. V letošnjem letu so uspeli povečati število zdravnikov prostovoljcev na 40, saj so potrebe v Mariboru mnogo večje kot v Ljubljani.

Mariborska ambulanta za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja je po vzoru takšne ambulante v Ljubljani začela delovati jeseni 2005. Vanjo se zatekajo brezdomci, Romi, tujci, izbrisani in drugi, ki si zaradi različnih vzrokov ne morejo urediti zavarovanja.

karitas

V letošnjem letu so v splošni ambulanti sprejeli 512 bolnikov, med njimi je bilo 27 otrok. V zobozdravstveni ambulanti so oskrbeli 13 ljudi.

Potrebe v Mariboru so po besedah Damjana Jagodica z ministrstva za zdravje večje kot v Ljubljani. Ministrstvo, ki plačuje račune za zdravljenje teh ljudi, je letos dobilo od Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor 142 računov, od tega jih je plačalo 135 v višini nekaj več kot 128.000 evrov. Za primerjavo – UKC Ljubljana je ministrstvo plačalo 66 računov v višini 21.000 evrov.

“Od skupne vsote, ki jo je ministrstvo za zdravje letos namenilo plačilu nezavarovanih, smo nakazali UKC Maribor 43 odstotkov celotne vsote, ki v letošnjem letu znaša 279.000 evrov,” je Jagodic pojasnil na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

Sredstva za ambulanto za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja poleg ministrstva prispevajo še Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), Zavod RS za zaposlovanje in mariborska mestna občina. Zaradi negotovosti, ki so jo sprožili nedavno napovedani varčevalni ukrepi občine, je Lilijana Zorko iz občinskega sektorja za zdravstveno in socialno varstvo zatrdila, da bodo naredili vse, da bodo lahko to dejavnost še naprej finančno podpirali.

Kot je dejala, ji je župan Andrej Fištravec danes zatrdil, da se bodo “potrudili ohraniti nivo socialne stabilnosti v mestu tudi z občinskimi socialno-varstvenimi programi v letu 2015 in da je to zadnje, kar bi iz proračuna izpadlo”.

dr. Andrej Fištravec, župan MOM
dr. Andrej Fištravec, župan MOM

Vsi si sicer želijo, da takšne ambulante sploh ne bi bile potrebne. Njihov pobudnik Aleksander Doplihar je danes ponovil, da bi bilo treba problematiko oseb brez zdravstvenega zavarovanja sistemsko urediti.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.