13:40, čet, 25. Apr

Mariborčan po stopinjah Foo Fightersov





Mladi Mariborčan Urban Kos, je pred kratkim izdal enajst avtorskih pesmi, ki jih je od začetka do konca posnel sam. Napisal je vse, od kitarskih rifov, do bobnanja, basovskih elementov in na koncu še vokal. Piko na i je pristavil Blaž Trobas na trobenti, ki je sodeloval v pesmih Kot nekdaj, Mislaid in priredbi pesmi Faith. Podobno vlogo je imel Tin Sternad z vokalom na priredbi že omenjene pesmi Faith, ki ga sicer v originalu izvaja George Michael in v pesmi Vertical smile. Omeniti še moramo Urbanovo sestro Urško Kos, študentko grafičnega oblikovanja, saj je poskrbela za ilustracije, ki krasijo ozadje youtube posnetkov pesmi. Urška je prav tako posnela vokale za trenutno zadnjo izdano pesem Sex of phones.

Urban Kos - OAK,vir: Urban Kos
Urban Kos – OAK, vir: Urban Kos

Kos, ki je pesmi izdal pod psevdonimom OAK, na prvo vprašanje: zakaj se je lotil projekta odgovarja, da v bistvu tega ne ve. Mešanica dolgočasenja, ljubezni do glasbe in kreativnost ga je pripeljala do izdelkov, ki jih je delil z nami. “Dobro dene občutek svobode, ko lahko celoten izdelek, od pisanja, izvajanja in snemanja, zgradim sam in se pri tem ne oziram na nikogar, razen na svoje misli“.

Dodaja še, da mu dobro dene občutek svobode, ko lahko celoten izdelek, od pisanja, izvajanja in snemanja, zgradi sam in se pri tem ne ozira na nikogar, razen na svoje misli.

Večina pesmi je naravnanih v alternativne vode, ki po Urbanovih besedah najbolje zvenijo v njegovem ušesu. Prisluhnemo lahko baladi, tipični pop pesmi, najdemo pesem v stilu nu-metala, v večini pa je predstavljen punk-rock in naletimo tudi na elemente ska-ja. Za konec pa je izdal še pesem Sex of phones, ki ruši vse ostale žanre in se z njo podal v popolnoma drugačne glasbene svetove.

Trenutno najbolj uspešna pesem nosi naslov Rajko, za katero je tudi posnel videospot in ima trenutno 1.397 ogledov (14.11.2017) na spletni platformi youtube. Videospot je posnet v sarkastičnem stilu tipičnih fantovskih bendov, ki jih najdemo na vsakem vogalu in skušajo prodreti na največjo sceno z generično glasbo in vsebino. Ob tem pa je potrebno poudariti, da je pesem vseeno napisana vrhunsko in da gre za izdelek visoke kakovosti. Sploh če upoštevamo dejstvo, da je Kos posnel vse v svojem domačem studiu. Tukaj pa gre iskati prve vzporednice z legendarnimi Foo Fightersi, katerih zgodba se je začela na podoben način. Tako kot v Kosovem primeru, je tudi začetnik Foo Fightersov Dave Grohl, sam napisal prvi album te glasbene skupine in prav tako alternativnemu prizvoku celotnega albuma dodal eno pesem, ki je zvenela sarkastično (Big Me). Nato je Grohl poiskal prve člane skupine in začel zgodbo, ki še danes traja v soju velikih žarometov na največjih svetovnih odrih.

Utrinek iz snemanja videospota Rajko, vir: Urban Kos
Utrinek iz snemanja videospota Rajko, vir: Urban Kos

Pesem Rajko skriva tudi zanimivo predzgodbo, ki se je začela precej nenavadno: z kitaro v roki in gledanjem rekreativnega dvoranskega nogometa. V razgreti tekmi in debati, ki je potekala med njo, je najbolj izstopal posameznik Rajko. Rajko je postal najbolj žareča figura na terenu in kot tak si je zaslužil svojo lastno navijaško pesem. Tako je nastal refren pesmi, ki gre danes tako lepo v uho. Dodaja še, da glede videospota ni imel nobenih posebnih smernic. “Poglavitno mi je bilo, da preživimo lep, zabaven in nasmejan dan, ter to tudi posnamemo“.

Ob koncu pa naj še dodamo, da na objavo čakata še dve pesmi, kar bo zaokrožilo trinajst glasbenih izdelkov Urbana Kosa.
Videospot pesmi Rajko:

 

Priredba pesmi Faith, ki jo v originalu izvaja George Michael:

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.