06:07, tor, 16. Apr

Maribor praznuje 762 let





Na današnji dan pred 762. leti je Maribor prvič formalno postal mesto, in sicer v znameniti listini, kjer piše civitatem Marpurg. Pred letom 1254 so ga omenjali kot forum Marchpurch. Do začetka 19. stoletja je imelo mesto nemško ime Marburk, ki so ga Slovenci popačili v Marprok. Slovenski Maribor postane leta 1836.

Vir: Wikipedija
Vir: Wikipedija

Nemškemu imenu Marburg so dodali an der Drau, prevedeno ob Dravi, kajti obstajal je tudi nemški Marburg an der Lahn, prevedeno ob reki Lani. Prvi zapis slovenskega imena Maribor, pa je delo Stanka Vraza in sicer v pismu Ljudevitu Gaju 10. novembra 1836. Sprva je sicer uporabljal obliko Marbor, kasneje Maribor, po letu 1838 pa so to ime pričeli uporabljati tudi Vrazovi prijatelji.

Vir: Zbirka Smiljana Pušenjaka

Zaradi odpora predvsem med Slovenci je borba za uveljavitev imena trajala naslednjih 25 let. Šele leta 1861, ko je tedanji državni poslanec Lovro Toman, politik in pesnik, avtor prvega slovenskega necenzuriranega tiska, izdal pesem Mar i bor ter dal imenu tudi pomen, se je ime uveljavilo med Slovenci. Slovensko geslo mesta je tako postalo Mar i bor – mar mi je i(in) bor-im se za to mesto.

Priložnostna znamka Pošte Slovenije ob 750-letnici omembe mesta. Vir: Wikipedija
Priložnostna znamka Pošte Slovenije ob 750-letnici omembe mesta. Vir: Wikipedija

Vir: Wikipedia

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.