07:03, sob, 20. Apr

Maribor decembra znova v znamenju Vilinskega mesta





Narodni dom Maribor se je tudi letos odločil popestriti decembrsko praznično dogajanje v mestu in je po lanski nekoliko krajši izvedbi znova pripravil Vilinsko mesto, ki tokrat že skoraj prerašča v festival. Osrednje prizorišče dogajanja bo Vetrinjski dvorec, kar nekaj od skupaj 157 dogodkov pa se bo zvrstilo tudi na drugih lokacijah po mestu.

vilinsko mesto 2

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal producent Vetrinjskega dvorca Marko Brumen, se bo festival čarobnih dogodivščin na ulicah, dvoriščih in trgih štajerske prestolnice začel že v četrtek in bo potekal vse do predzadnjega dne letošnjega leta.

“Vilinsko mesto se letos prvič imenuje festival. Ne le zaradi obsega in raznolikosti kulturnega programa, temveč predvsem zaradi svojega osnovnega poslanstva, da se v decembru spomnimo vsega lepega, kar nas druži in navdaja z upanjem – ustvarjalnosti, otrok, kulture in umetnosti, naših najboljših strani, kamor spadajo tudi dobrodelnost, solidarnosti in darežljivost,” je poudaril Brumen.

Novost letošnjega programa je spremenjen urnik v celoti brezplačnih dogodkov, ki so ga prilagodili delovnemu času odraslih in ritmu otrok, da se bodo ti lahko čim lažje udeležili dejavnosti. Ustvarjalne delavnice, namenjene predvsem, ne pa tudi izključno, mlajšim, bodo potekale vsak dan med 15. in 19. uro, ob sobotah in nedeljah ter v času šolskih počitnic pa med 10. in 12. ter 15. in 19. uro.

Kulturne vsebine bodo večinoma na vrsti v pozno popoldanskem času, zabavi odraslih pa so namenjeni predvsem večerni glasbeni dogodki na odru Vilinskega mest ter “after program” v Kulturnem klubu Dvorec. Program je po Brumnovih besedah znova nastal v sodelovanju z društvom Hiša in zavodom Mars ter mnogimi partnerskimi organizacijami, ki so prispevale dobro voljo, ideje, program, čas ali finančna sredstva.

Program Vilinskega mesta bodo v četrtek ob 18. uri odprli na Slomškovem trgu, in sicer z ognjenimi ambienti in postavitvami Ane Plamenite Mariborske, ki bodo letos nastajale v sodelovanju belgijske skupine Toverspel in študentov Akademije za likovno umetnosti in oblikovanje Ljubljana. Festival se bo v petek zvečer s spektaklom bruhalcev ognja pridružil tudi slovesnemu prižigu decembrskih luči v mestu.

Nedelje bodo namenjene pripovedovanju zgodb in pravljic, v bližnjem Kinu Udarnik pa bodo na ogled filmi in risanke. Ob koncih tedna se bodo zvečer do konca leta vrstili koncerti in plesne predstave uveljavljenih in manj uveljavljenih zasedb, pa tudi zabava ob monokomedijah in stand-up predstavah. Celomesečno dogajanje bodo 30. decembra v Vilinskem mestu sklenili z Neco Falk in kultnim Mačkom Murijem.

Obiskovalcem bo na voljo tudi čitalnica igralnica, kjer bo potekalo druženje ob knjigi in igri za najmlajše vilince in vilinke, v Izbi pa bodo potekale ustvarjalne delavnice in prikaz starih obrti, uporabnih umetnosti in kulinarike. Ob sobotah bo pri njih gostoval dobrodelni bazar Humanitarček z akcijo 30 dni za 30 srčnih dejanj. Del vilinskega mesta bodo še umetniške sobane za nekoliko večje obiskovalce, na ogled bo tudi fotografska razstava ob 850-letnici Maribora.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.