17:30, tor, 16. Apr

“Malo mesto – največje kresovanje” v Rušah





Po že štirih uspešno izvedenih projektih » Malo mesto – največje kresovanje« trka na vrata tudi petič zapored.

Projekt, ki zajema zbiranje odpadnega lesa za kres, nudi tudi bogat program. Ob tem smo med obujanjem tradicije postavljanja majskega drevesa na star ročni način – uvedli kot novost – KRESNEGA MOŽA, ki simbolizira pokončnega in trdnega delavca ob prazniku delavstva, obudili pa smo tudi tradicijo, nekoč tradicionalnega pohoda z baklami. Prireditev vsako leto obišče okrog 8000 ljudi, zato smo se kljub kriznim finančnim časom člani društva Društvo TIC Ruše odločili, da projekt nadaljujemo že peto leto zapored.

Že tradicionalno največje kresovanje na Štajerskem se bo pričelo 30.4.2015 ob 16.30, s POSTAVITVIJO MAJSKEGA DREVESA na starinski – še ročen način. Postavljala ga bodo vsa tri gasilska društva občine Ruše. Ob 17.00 bodo sledile VAŠKE IGRE, na katerih se bodo pomerile prijavljene ekipe, ki štejejo do 4 člane. Tekmovali bodo v štirih igrah, najboljša ekipa pa bo prejela prenosni kresni pokal in nagrado.

Aljaž Brunčko, Vaške igre 2013

Otroški program se bo pričel ob 18.30. Za otroško zabavo bo poskrbela Damjana Golavšek, pridružili pa se ji bodo tudi otroci. Nastopili bodo otroška plesna skupina Metuljčice iz Bezene, najmlajše mažoretke iz Mažoretnega in twirling kluba Ruše, ter učenci OŠ Janka Glazerja.

Aljaž Brunčko, Otroški program, 2013

Ob 20.00 se bo pričel nekoč tradicionalni pohod z baklami po ulicah občine Ruše in tako bo mesto zasijalo v soju bakel. Pohod bo vodila Godba Ruše.

Baklada,2012

Prižig kresnega moža bo sledil ob 21.30, višino bo meril do 10 metrov, zaznamoval pa bo novo tradicijo v okviru ruškega kresovanja. ob 22.00 bo zagorel tudi kres. Dim, ki se bo vil iz kresnega moža in iz kresa, bo ljudi pospremil v uspešno delovno leto.

PROGRAM:
16.30 Postavitev Majskega drevesa
17.00 Vaške igre
18.30 Otroški program
20.00 Pohod z baklami
21.30 Prižig Kresnega moža
22.00 Prižig kresa
01.00 Zaključek prireditve

Ansambel DONAČKA in NUŠA DERENDA pa bodo spet prevzeli oder in skrbeli za zabavo pozno v noč.

Organizatorji sporočajo, da so zaradi finančnega zalogaja prireditve tudi letos morali uvesti vstopnino – simboličnih 2 EUR, od 19h dalje, za otroke in mlade do 18 let (v spremstvu staršev) pa bo vstop brezplačen. Rušanom bo omogočen prost vstop na prizorišče do 20.00 ure s kuponom, ki so ga prejeli v Ruških novicah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.