12:29, pet, 19. Apr

Letošnji mariborski občinski proračun težak 119 milijonov EUR





Na mariborski občini so danes predstavili glavne poudarke letošnjega proračuna pred drugim branjem v mestnem svetu. Proračun je težak 119 milijonov evrov, zadolžitev občine pa se je zvišala iz 6,5 na 8 milijonov evrov. Glavni poudarek proračuna, je po besedah mariborskega župana dr. Andreja Fištravca, na sociali in investicijah, proračun pa je označil za investicijsko naravnanega. saj bodo pomagali lokalnemu gospodarstvu.
Mom (2)
Kot so povedali predstavniki občine, je načrtovanih 7% več denarja za socialo, v primerjavi s proračunom 2013. Več denarja naj bi dobili še področja komunale, prometa in okolja (1,5 milijona evrov), področje turizma (Javni zavod za turizem Maribor Pohorje 200.000 več) in medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanja narave ter na že omenjeni sociali. Na slednjem področju bodo med drugim povečali sredstva za potrebe letovanja otrok, rdečega križa, Varne hiše in Materinskega doma.

Manj denarja naj bi dobil kabinet župana (32.000 evrov manj) in sekretariat za splošne zadeve (100.000 evrov manj).
Mom (1)
Med prihodki računajo na denar med drugim od prodaje stavbnih zemljišč in od prodaje delnic Veolie.
Med investicijami so omenili gradnjo zdravstvenega doma Tezno, novogradnjo vrtca Studenci – enote Pekre, izgradnjo kanalizacije v spodnjem Limbušu, vodovod na Jelovcu in na podaljšku od Trubarjeve ulice v Mariboru do Brigadirja in nadaljevanje obnove cestišča na Ulici pariške komune do dvorane Tabor. Ob tem bodo nadaljevali z energetsko sanacijo šol in vrtcev, letos jih načrtovanih šest, kupili pa bodo tudi 16 avtobusov za potrebe mestnega potniškega prometa.

Investicij za obnovo Hladilnice in Lubadarja na območju Pekarne letos v proračunu ni, se pa bodo prijavili na razpise, ki bodo na voljo v prihodnosti.

Občina bo tudi dokapitalizirala Dom pod gorco v višini 2 milijonov evrov, vendar naj bi se o tem še pogajali z Novo KBM, kot je pojasnil direktor mestne uprave Marko Žula.

Župan je ob tem dejal, da novega avtomobila za potrebe županstva ne bodo kupili. Denar naj bi po besedah Fištravca prerazporedili za potrebe prostovoljnih gasilskih društev.

Novo vozilo je sicer bilo zapisano v prvem branju proračuna, vendar naj bi prišlo do »napake«, zaradi česar je vodstvo občine z mesta Urada za finance in proračun zamenjalo direktorico Marijo Kaučič. Slednja sicer po besedah župana ostaja v omenjenem uradu, a ne več na vodstveni poziciji. Nova direktorica je postala Branka Atelšek.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.