15:13, pet, 29. Mar

Lah razkošno na Primorskem





Po tem, ko je potihnila afera vezana na najem stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) od Ram Investa Igorja Pogačarja (ki je v osebnem stečaju in – po poročanju Bojana Požarja – skupaj z Matjažem Kovačičem dela za srbskega tajkuna Miodraga Kostića), si je sedanji v.d. direktor mariborske mestne uprave Damjan Lah, privoščil nakup prestižne nepremičnine na Primorskem.

Na razkošno posest, ki je v lasti vršilca dolžnosti (v.d.) direktorja mestne uprave Damjana Laha, nas je opozoril bralec, ki se sprašuje “kako si lahko nekdo, ki dela v javnem sektorju in prejema javno plačo, privošči takšno posestvo?”.

Lahova posest na Primorskem

Od prepovedi opravljanja poklica do v.d. direktorja občinske uprave MOM

Sedanji v.d. direktor občinske uprave Mestne občine Maribor Damjan Lah je meseca maja letos, na funkciji nasledil Darka Frasa, sicer župana Sv. Trojice v Slovenskih Goricah. Ko je izbruhnila afera najema stavbe NPU, je najprej odstopila takratna ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in za njo 9. septembra 2011 tudi Lah, ki je bil njen državni sekretar. Njegova sedanja žena Tamara Lah pa je na ministrstvu vodila protokol. Računsko sodišče je avgusta 2011 zaradi najema stavbe NPU izdalo negativno mnenje, saj je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovila, da je pri najemu prišlo do korupcije. Laha so zaradi svoje vloge pri tem poslu na Okrajnem sodišču v Ljubljani obsodili zaradi zlorabe položaja in mu izrekli varnostni ukrep prepovedi opravljanja poklica. To pomeni prepoved opravljanja vsakega poklica, ki predstavlja izvrševanje javne funkcije na položaju funkcionarja ali uradnika v obsegu, kot ta dva pojma opredeljuje Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Obsodba ni bila pravnomočna, saj mu je zaradi uspešnega izogibanja vročanju sodne pošte uspelo, da je zadeva zastarala. Tako ima nepopisan kazenski list, sedaj pa opravlja vlogo direktorja druge največje občinske uprave v državi.

S plačo javnega uslužbenca do vile na Primorskem

Vsekakor pa je verjetno edini javni uslužbenec na Mestni Občini Maribor, ki se lahko pohvali z bazenom nekje 15 X 7 metrov in dvema apartmajema za svoje goste, ki bi naj prihajali k njemu na »pool party«. Ali je v tem bazenu že skupaj zaplaval s Katarino Kresal, Matjažem Kovačičem in Igorjem Pogačarjem, ne vemo. Z veliko verjetnostjo, pa je bivša podžupanja MOM Melita Petelin in njen mož, ki sta tudi poročni priči zakoncema Lah, preizkusila temperaturo vode v njem, morda tudi prespala v enem izmed apartmajev. Zemljišče posestva naj bi imelo 1500 m2 površine, kvadratura nepremičnine pa naj bi presegala cca. 300 m2. S fotografij je razvidno, da imata Lahova lepo urejeno letno kuhinjo, ki bi jo morda nekdo, ki lahko na posestvo gleda zgolj izza po naročilu narejene ograje z inicialkama, zamenjal za hišo.

posest Damjana Laha

Podrobnosti o tem, kako je financiral nakup takšne nepremičnine in ali je za to sam oz. skupaj z ženo najel kredit ter na kateri banki, še preverjamo. Glede na plačo, ki jo prejema kot v.d. direktor mestne uprave in plačo njegove žene, ki je delno zaposlena na hčerinski družbi Marproma, bi moral biti obrok kredita precej nizek. Morda pa kredita sploh nista potrebovala…

posest Damjana Laha

Druge novice

Comment

  • Silva Gobec

    1 julija, 2020

    Katastrofa za Slovenijo od kod se ti ljudje sploh jemljejo?

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.