01:54, pet, 29. Mar

Kurenti in koranti odslej še bolj povezani z vinarji in kletarji





Etnografsko-karnevalska in vinarska kultura sta na širšem območju Ptuja povezani že stoletja. Ob 777. obletnici organiziranega kletarstva na Ptuju in simbolični predajo 3.777 evrov donacije Ptujske kleti Zvezi društev kurentov so organizatorji ptujskega Kurentovanja spregovorili o povezovanju dveh verjetno najbolj prepoznavnih elementov ptujske identitete in kulture. Ptuj se v prihodnosti spogleduje z idejo o petem letnem času med martinovim in pepelnico, ki je v zahodni Evropi že priznan model praznovanja karnevalske in etnografske kulture.

unnamed

Kurenti in koranti, obujanje etnoloških likov, karnevalsko vzdušje ter splošna mistika maskiranja so od nekdaj povezani tudi z vinogradi, vinsko trto, vinsko letino, pridelavo in pridelkom vina. Kultura vinogradništva in kletarjenja je prav tako kot kurent, korant in kurentovanje izoblikovala pomemben del kulturne in gospodarske identitete Ptuja. Na pustni torek, pred popoldanskim pokopom pusta, so organizatorji Kurentovanja, Zveza društev kurentov in Ptujska klet ob 777. obletnici kletarjenja na Ptuju predstavili zgodbo o vinu in kurentu – korantu ter se v imenu vinarjev poklonili njihovemu liku in poslanstvu ter napovedali še bolj povezano delovanje v prihodnosti. Že danes sta ptujski zgodbi o karnevalu in vinu dodobra prepleteni, ne nazadnje se karnevalsko vzdušje in zgodba Kurentovanja pričneta na martinovo, ko se na Ptuju ustoličita vinska kraljica in princ karnevala – oba sta bila prisotna tudi na dogodku. Tako kurent – korant kot ptujsko in haloško vino sta prepoznavni blagovni znamki, ki Ptuj predstavljata tudi zunaj slovenskih meja. Trdnejša povezava obeh, seveda na temeljih etnografske in naravne kulturne dediščine, bi v prihodnje lahko pomenila svojevrsten mejnik pri razvoju Kurentovanja, predvsem v smislu podaljšanja karnevalskega obdobja na čas med martinovim in pepelnico, kot je to že poznano v zahodnoevropskih državah, kot sta Nemčija in Švica. Obdobje imenujejo peti letni čas.

Ob tej priložnosti so se ptujski kletarji poklonili liku kurenta – koranta in z donacijo 3.777 evrov Ptujske kleti Zvezi društev kurentov pomagali pri izvajanju promocijskih dejavnosti kurentov ter pri zasledovanju cilja vpisa lika na UNESCO seznam svetovne kulturne dediščine. Slovesni dogodek sta s svojo prisotnostjo počastila tudi vinska kraljica in princ karnevala. Zveza društev kurentov združuje 21 društev in več kot 900 kurentov – korantov z Dravskega in Ptujskega polja ter Haloz. Njihov cilj je razvoj lika kurenta – koranta in promocija ptujskega Kurentovanja ter lokalnih etnografskih običajev po vsem svetu.

Vinarjev poklon kurentu je predsednik organizacijskega odbora 56. Kurentovanja Branko Brumen pospremil z besedami: »Lik kurenta in njegovi pustni obhodi so močno zasidrani v krajevno tradicijo in so prav tako kot vinogradništvo in vinarstvo pomemben del lokalne in regionalne identitete ter vplivajo na prepoznavnost krajev, regije in države. Povezovanje med karnevalsko in vinsko kulturo je več kot simselno, tudi na Ptuju bi morali zasledovati po Evropi vedno bolj prisotno idejo o petem – pustnem letnem času.« Predsednik Zveze društev kurentov Vlado Hvalec je ob poklonu vinarjev in prejemu donacije dodal: »Že od nekdaj velja, da sta kurentovi rastlini ajda in trta, kar potrjuje povezanost ljudi iz teh krajev z delom na zemlji in čaščenjem pridelka, tudi vinskega. Zahvaljujem se Ptujski kleti za donacijo. Več kot dobrodošla bo za organizacijo predstavitev kurentov in korantov v tujimi, kakšen evro pa bo šel tudi za nadaljevanje vpisa lika v UNESCO seznam svetovne žive kulturne dediščine.« Direktor Ptujske kleti Vinko Mandl, tokrat v vlogi gostitelja in donatorja, ju je dopolnil: »Kurenti so na Ptujskem zaslužni za marsikaj, za svoje zgodovinsko delo in poslanstvo si zaslužijo veliko priznanje, ki ga ni moč odtehtati z denarno donacijo. Ne nazadnje gre za ljudi, ki svoje poslanstvo opravljajo predvsem prostovoljno in z veliko mero ljubezni in odrekanja, vse v dobrobit mesta, regije in soljudi. V prihodnje vidimo več možnosti, kako povezati zgodbo ptujskega kurenta – koranta in ptujskega oz. haloškega vina. Zavidljiva, 777. obletnica organiziranega kletarstva na Ptuju je odlična priložnost, da sodelovanje dvignemo na še višji nivo. Upam, da že na letošnjem martinovanju.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.