21:53, pet, 19. Apr

Kupca za Areško Pohorje tudi v tretjem poskusu ni bilo





Stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje Drago Dobrovski tudi v tretjem poskusu ni uspel najti kupca za žičniške naprave, zemljišča ter pripadajoče objekte na Arehu, ki jih je na dražbi ponudil po izklicni ceni 6,8 milijona evrov. Kot je pojasnil včeraj, ni bila vplačana nobena varščina, je pa dodal, da zanimanje vseeno obstaja.

ŠC Pohorje

Dubrovski je omenjeno premoženje v paketu z manjšim delom na MariborskemPohorju februarja neuspešno ponujal za 11,4 milijona evrov, junija pa je areška smučišča na vrhu Pohorja prvič ponudil ločeno po izklicni ceni 8,5 milijona evrov. Tokrat je ponudbo ob soglasju upnikov, tudi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot največjega, znižal še za skoraj dva milijona evrov.

Vendar uspeha ni bilo, prav tako ni bilo zanimanja za preostala manjša zemljišča na mariborskem delu Pohorja, zato je že napovedal četrti poskus, do katerega naj bi prišlo po novem letu, verjetno šele februarja, saj morajo pred tem upniki in sodišče odobriti njegov predlog, da bi tokrat poskušal z dražbo, na kateri bi premoženje na Arehu ponudil za okoli 5,5 milijona evrov.

Stečajni upravitelj vseeno ostaja optimist in verjame, da bo našel kupca, saj interes po njegovih besedah obstaja, vendar bo moral investitor, ki bo vložil v nakup premoženja, iz tega narediti še neko zgodbo, zato pa bo potreben še precejšen dodaten vložek.

Zanimanje je po njegovih besedah tako med domačimi kot tujimi vlagatelji, klici so prihajali celo s Kitajske, pa tudi z Balkana. “Kapitala je danes na trgu dovolj, vendar se je takega projekta treba lotiti celovito. Ne moreš preprosto priti, kupiti sedežnice in brez koncepta začeti z upravljanjem,” je dejal Dubrovski.

Areški del Pohorja sicer predstavlja obe vlečnici Partizanka, vlečnice Areška, Ruška, Orel, Žigart, Vali, Kekec ter obe vlečnici Cojzarica in šestsedežnico Pisker s pripadajočimi zemljišči, objekti in opremo.

Prav tako bo moral v nov poskus dražbe tudi za manjši del premoženja na Mariborskem Pohorju. Gre za nekaj manjših zemljiških parcel ter opremo za sistem zasneževanja akumulacijskega jezera Arena, za kar je tokrat izklicno ceno postavil pri 343.500 evrih.

V stečajni masi so še vedno tudi snežni topovi, priključne cevi za topove in teptalni stroji, za katere doslej Dubrovski ni našel kupca. Na predlog sodišča je stečajni upravitelj prav ta teden objavil ponudbo za oddajo nezavezujočih ponudb, za izvedbo prodaje in neposredna pogajanja pa je pooblastil dunajsko podjetje Netbid.

V zvezi z omenjenim premoženjem je Dubrovski še povedal, da ga je imel lani v najemu Marprom, letos pa najemne pogodbe še niso sklenili. To pa po njegovem pomeni, da bo morebitni kupec topove in vse ostalo lahko odpeljal še tisti dan, ko bo za njih poravnal kupnino.

V Marpromu so  pojasnili, da tovrstno opremo kupujejo na trgu, kjer so lani nabavili oziroma najeli blizu 60 novih in rabljenih snežnih topov po znatno ugodnejših cenah in mlajše izdelave od tistih, ki jih ponuja stečajni upravitelj. Načeloma so sicer zainteresirani tudi za topove in teptalna vozila, ki so v stečajni masi, a šele takrat, ko bodo cene primerljive s tržnimi, so še dodali.

Mariborsko javno podjetje, ki bi tako lahko še pred decembrom ostalo brez omenjenih strojev, namreč po propadu Športnega centra Pohorje upravlja z žičniškimi napravami, stečajnemu upravitelju in DUTB pa z mariborsko občino, ki je iz stečajne mase prevzela žičnice in gondolo, še vedno ni uspelo najti dogovora glede finančnih obveznosti.

Dubrovski je sprva zahteval 17 milijonov evrov, po več neuspešnih poskusih mediacije pa bo o tem odločilo mariborsko sodišče. Vpleteni bi se tam morali prvič zbrati 19. oktobra, a je bil narok na predlog mestne občine preložen na 16. november.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.