00:34, čet, 25. Apr

Krvodajalski avtobus bo zapeljal tudi med mariborske študente





Krvodajalski avtobus, ki so ga lani nabavili v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor za odvzem krvi na terenu, bo danes zapeljal tudi med študente. Študentski svet Univerze v Mariboru namreč organizira terensko krvodajalsko akcijo, da bi tako v mladih spodbudil nesebičnost in jih motiviral za medsebojno pomoč.

krvodajalska akcija

Terenska krvodajalska akcija bo potekala med 9. in 12. uro. Avtobus bo stal pred stavbo na Koroški 160, kjer se nahajajo fakulteta za naravoslovje in matematiko, pedagoška fakulteta in filozofska fakulteta.

Akcija bo potekala v okviru spomladanskih krvodajalskih akcij, ki jih študentski svet pripravlja skupaj z Območnim združenjem Rdečega križa Maribor in Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor. Posebnost tokratne akcije je v tem, da bo prvič potekala na novem krvodajalskem avtobusu. V torek pa bo potekala še krvodajalska akcija na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

Tovrstni krvodajalski avtobusi so v tujini že ustaljena praksa, v Sloveniji pa je to prvi tak. V notranjosti ima štiri ločene stole za odvzem krvi in prostor za vse spremljevalne funkcije, ki jih mora krvodajalec izvesti pred tem – to je posvet z medicinsko sestro in določitev hemoglobina, meritev krvnega tlaka in posvet z zdravnikom v ločenem prostoru na avtobusu.

Po končanem odvzemu krvi krvodajalec tudi tu dobi malico. “Avtobus ima tudi interaktivno podporo, da čas med odvzemom krvi hitro mine,” sporočajo iz študentskega sveta.

“Zelo smo veseli nove pridobitve in dejstva, da bo naša krvodajalska akcija ena izmed prvih, ki se bo izvedla na novem krvodajalskem avtobusu. Verjamem in upam, da bo to tudi eden izmed razlogov za visoko udeležbo,” je povedala predsednica delovne komisije za socialne zadeve študentskega sveta Špela Mlakar.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.