09:02, pet, 29. Mar

Kresovanje v Rušah (p)ostaja največje





Sinoči, na predvečer praznika dela, so po vsej Sloveniji zagoreli kresovi. Največje kresovanje na Štajerskem je potekalo v Rušah. Projekt Malo mesto – največje kresovanje je tako četrto leto zapored združeval vse generacije, ne samo z zabavo, kakor je na kresovanjih pričakovati, pač pa tudi z ohranjanjem tradicije.

Trud intenzivnih priprav največjega kresovanja na Štajerskem, se je tudi letos izkazal za vrednega. Za to, da je kresovanje uspelo, je zaslužnih več kot 200 sodelujočih (članov lokalnih društev, organizacij, pa tudi krajanov).
Tudi letos so majsko drevo postavljali gasilci treh društev iz območja občine Ruše. V vaških igrah je sodelovalo 6 ekip, a so “fantom” (iz PGD Selnica, Smolnik ter iz ŠD Glažuta) “dale vetra” dekleta – zmagale so namreč Slemenčanke. Med tem ko so si morali tekmovalci oddahniti, je Spidi poskrbel za animacijo otrok ter njihovih staršev. Plesali in rajali so ob njegovih pesmih, kitari ter mladih talentih, ki jih je predstavljal na odru.
pokrivanje.Still002
Ruške ulice je ob mraku razsvetlila baklada. Pohoda so se udeležili tako starejši, kakor tudi najmlajši. Nekateri za to, da se v Rušah tudi na ta način ohranja tradicija, predvsem najmlajši pa preprosto zato, ker je lepo gledati in v rokah držati “lučke”.
Okoli 21.30 je napočil slavnostni trenutek: gasilci so prižgali kres, kmalu za tem pa tudi kresnega moža. Ta je (tako pravijo) z ognjem uničil vse slabo in odprl pot vsemu dobremu.
pokrivanje.Still010
Ker je zbranim (skoraj po čudežu!) “služilo” tudi vreme, se je pestra zabava ob nastopu skupin Gadi in Njubend – skoraj kakor kres – razplamtela pozno v noč. Malo mesto je tudi v 2014 “dobilo” največje kresovanje. Po prvih ocenah ga je obiskalo okoli 8.000 ljudi! Med njimi pa – poleg domačinov in prebivalcev sosednjih občin – tudi precej Korošcev, Mariborčanov… Srečali smo celo Gorenjce in Ljubljančane. Kdo ve kaj jih je privabilo v Ruše, vsekakor pa si organizatorji (člani društva TIC Ruše) želijo, da polni dobrih vtisov “glas Ruš odpeljejo” v svoje kraje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.