09:14, tor, 19. Mar

Krabonja z „novim“ humanitarnim društvom





Boris Krabonja, profesor in humanitarec, ki so ga mnogi poimenovali kar “mariborski Robin Hood” te dni postavlja temelje “novega” humanitarnega društva, ki so mu nadeli simbolično ime UP-ornik.

„UP-ornik bo humanitarno društvo za pomoč ranljivim skupinam prebivalstva,“ osnovno definicijo društva opisuje Krabonja in dodaja, da pa društvo pravzaprav sploh ni novo. „Dejansko smo ga nekako podedovali. To humanitarno društvo je namreč ustanovil frančiškanski menih Bogdan Knaus in se mi ga odločil predati,“ pojasnjuje.

Te dni že v nove prostore

Te dni je tako že stekla „primopredaja“ društva, UP-ornik je prav tako „na posojo“ dobil svoje prostore. Društvo bo delovalo na Ulici Kraljeviča Marka 14 v Melju, do septembra jim je prostor brez najemnine in brez stroškov odstopilo podjetje Klima Petek. Uradne ure bodo imeli vsak ponedeljek in petek med 16. in 19. uro.

FOTO: KD Pekre
FOTO: KD Pekre

Upornikov je zaenkrat pet in kot Krabonja striktno poudarja, se nikakor ne bodo delili ali ločevali po „pomembnosti“. „Bog ne daj! O predsednikih, ustanovnih članih in podobnih „funkcijah“ je pri nas prepovedano govoriti,“ pove dobrodelnež, ki priznava, da je vrste Žvižgača zapustil tudi zaradi tovrstnih nesoglasij. „Iz Žvižgača, ki je bil sicer moj projekt sem izstopil zaradi nepotrebnega merjenja moči, netransparentnosti in podobnih težav. Takrat sem nekako v navalu ogorčenja tudi dejal, da bom odslej le še profesor,“ priznava. A ko ga povprašamo, kako dolgo ga je ta jeza držala, v smehu odgovori: „Do naslednjega jutra.“

Že v naslednjih dneh boni za hrano

Z novim društvom se bo, kot upa, lahko stvari sedaj lotil drugače. „Preko družbenih omrežij bomo za pomoč prosili le še izjemoma, bomo pa že v naslednjih dneh v sodelovanju s trgovino Sotra pomoči potrebnim pričeli deliti bone za hrano; pomagali bomo tudi pri plačevanju položnic,“ razlaga.

Cilj: solidarnost

In kakšen cilj bodo Uporniki zasledovali? „Ljudem bi radi na primeru dobre prakse v prvi vrsti pokazali, da če nekomu nekaj odstopiš ali podariš, še ne pomeni, da si siromašen,“ še poudarja Krabonja ter za konec dodaja, da bo njihovo osnovno vodilo solidarnost.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.