10:26, čet, 25. Apr

Koncesijo za poučevanje smučanja na Pohorju bo dobil ASK Branik





Ali bo na mariborskem Pohorju prevladal monopol pri poučevanju smučanja? Javno podjetje Marprom, ki je upravljalec smučišč na mariborskem Pohorju, bo za letošnjo sezono smučanja koncesijo za poučevanje smučanja podelil ASK Braniku, tako so nam odgovorili na Marpromu. Zakaj bodo podelili ravno temu klubu, na Marpromu pravijo, da je, “kot domači klub z dolgoletno tradicijo, ki organizira in v največjem številu generira nove smučarje in skrbi za promocijo Pohorja.“ A gre pri ASK Braniku resda za klub z dolgoletno tradicijo?

Spomnimo, da je julija letos Smučarski klub Branik končal v stečaju, nato pa je nastal „nov“ klub ASK Branik pod vodstvom Boštjana Tancerja. Kot smo preverili na Ajpesu, je klub, ki velja za novonastalega, bil ustanovljen že leta 2014. Ali to pomeni, da so pri SK Branik že vedeli končni scenarij oziroma so čakali na izplen stečaja? Vprašanja smo poslali na ASK Branik, vendar odgovorov še nismo prejeli. Se pa medtem na Marpromu zagovarjajo z besedami, da bo smučanje na mariborskem Pohorju prevzela smučarska šola z dolgoletno tradicijo. Pa to res drži?

Nadalje v Marpromu očitno ne znajo interpretirati aktualne zakonodaje. Saj 12. člen Zakona o varnosti na smučiščih (ZVSmuč-1) jasno govori o poučevanju smučanja:

Poučevanje smučanja posameznikov ali več oseb na smučišču, ki se opravlja proti plačilu, se lahko izvaja le s pisnim soglasjem upravljalca smučišča“.

12. člen Zakona o varnosti na smučiščih
12. člen Zakona o varnosti na smučiščih

Zakaj bi torej na mariborskem Pohorju veljal monopol pri poučevanju smučanja? Tudi na Marpromu pravijo, da omejitev ni. „Omejitev, da bi na Pohorju delovale tudi druge šole ni, le da te morajo skleniti sporazum z ASK Branikom in nositi sorazmerni del koncesijskih dajatev – torej plačati ASK Braniku,“ tako so zapisali na Marpromu.

odgovori-marprom2
Odgovor na naša novinarska vprašanja iz podjetje Marprom

Sporna je le njihova interpetacija zakonodaje, ki v nobenem členu ne govori o tem, da bi smučarska šola z drugo smučarsko šolo sklepala kakršnekoli sporazume. Smučarske šole lahko poučujejo le s soglasjem upravljalca, ki pa je v tem primeru Marprom in ne ASK Branik, kot je mogoče razbrati iz njihovih odgovorov na naša vprašanja.

Soglaja na Pohorju že večletna težava

Kot smo uspeli izvedeti iz zanesljivih virov, je podeljevanje soglasja že večletni problem na mariborskem Pohorju. Tudi lani je prihajalo do zmede. Lansko sezono je bil upravljalec žičniških naprav javno podjetje Marprom, upravljalec smučišč pa podjetje Nivis. In po veljavni zakonodaji bi si torej smučarske šole morale pridobiti soglasje od podjetja, ki upravlja s smučiščem, vendar pa lansko sezono temu ni bilo tako. Društva so se namreč morala dogovarjati s Smučarskim klubom Branik, na kar so po dogovoru prejeli dokument o soglasju z žigom in podpisom upravljalca.

Vprašanje, ki se poraja v tej zgodbi je, po kateri zakonodaji lahko javno podjetje Marprom podeljuje tako imenovano “koncesijo za smučanje” na mariborskem Pohorju ASK Braniku, s katero bodo nadalje sami upravljali in preostalim smučarskim šolam podeljevali soglasja?

Željo po poučevanju na mariborskem Pohorju imajo seveda tudi preostale smučarske šole, ne le ASK Branik. Lansko sezono je tako na smučišču bilo prisotnih več kot 7 smučarskih šol in tudi letos so želje smučarskih klubov enake. Da bi poučevali na mariborskem Pohorju, če jim bo le to omogočeno.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.