14:00, pet, 19. Apr

Koliko bodo plačali za vrtec Šentilj?





Novi vrtec v Šentilju so slavnostno odprli avgusta 2008, odplačevali ga bodo do leta 2023, in sicer po obrokih: več kot 200 tisoč evrov letno.
Otroci in starši v Šentilju so potrebovali nov vrtec. Kot nam je danes pojasnila ravnateljica vrtca in OŠ Šentilj Jelka Weldt, »stari vrtec na griču« ni (bil) samo star, ne moderno opremljen in ne energetsko varčen, bil je predvsem »premajhen. Tudi v novem že zmanjkuje prostora, tako da nekaj otrok starši vozijo v Ceršak (ki je cca 3 km oddaljen od Šentilja), kjer imamo podružnico.« Sicer je s prostori zadovoljna in priznava, da imajo – v primerjavi z marsikaterim drugim vrtcem – v Šentilju tako rekoč razkošje.

vrtec sentilj

Nujnost izgradnje novega vrtca torej niti ni vprašljiva, se pa poraja kar nekaj vprašanj in nejasnosti o financiranju le-te. Po pojasnilih aktualnega župana Štefana Žvaba, je način financiranja, za katerega so se odločili predstavniki prejšnje občinske oblasti, »nedopusten. Občina bo morala 15 let plačevati več kot 200 tisoč evrov najema letno, po preteku te dobe, pa še odkupiti vrtec.« Stavbno pravico imajo namreč najemodajalci – podjetje Hiša prihodnosti, sicer hčerinsko podjetje Marlesa. Žvab je še pojasnil, da bo skupni seštevek investicij, glavnice, obresti in končnega odkupa pomenil med 5 in 6 milijonov evrov stroškov za Občino.

vrtec sentilj 1

Da te navedbe niso točne, pa sta poudarila bivši župan Edvard Čagran ter (takratni in sedanji) občinski svetnik Bojan Belna. Dodajata, da ne gre za nobeno vrsto »prikritega kredita«, da druge rešitve (kakor te, ki so jo takrat izbrali oz. izvedli) preprosto ni bilo, poleg tega pa so se o podobnih praksah predhodno prepričali na primerih v drugih občinah (kjer so financiranje novogradenj izvajali na podoben način).
Podrobnosti v oddaji Občinski informator! Jutri ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.