11:23, čet, 28. Mar

Klovni strašijo tudi po Sloveniji





Slovenska policija je v zadnjem obdobju prejela več kot 30 obvestil, da so opazili tako imenovane strašljive klovne. Med njimi so tudi prijave, ko klovni niso vznemirjali ljudi, a so prijavitelji iz previdnosti obvestili policijo, so povedali na Generalni policijski upravi. Znake kaznivega ravnanja so prepoznali v osmih primerih. Mariborski policisti medtem umirjajo, “pri nas klovnov ni.”

Prijave so razpršene po vsej Sloveniji, največkrat pa so se dogodki zgodili v okolici šol ali zbirališč mladih. “Zaenkrat je bilo potrjenih osem primerov, v katerih so bili prepoznani elementi kaznivega ravnanja, večinoma gre za prekrške,” je pojasnil predstavnik policije za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Policisti so se odzvali na vsako prijavo, vendar v ostalih primerih niso identificirali oseb oziroma z zbiranjem obvestil od bližnjih stanovalcev, zaposlenih ter varnostnih služb v neposredni bližini ni bilo mogoče potrditi, da je dejansko prišlo do kršitve. V nekaterih primerih so ugotovili, da so prijavitelji videli le masko, ki ni bila uporabljena z namenom vznemirjanja.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Tovrstnim prijavam v policiji po navedbah GPU posvečajo posebno pozornost, saj se zavedajo, da se lahko tovrstno nezrelo in neprimerno vedenje sprevrže v tragedijo. “Zgolj oblačenje v klovne sicer še ne pomeni prekrška ali kaznivega dejanja. V primerih, ko t. i. strašljivi klovni v posamezniku povzročijo neprijeten občutek, strah, vznemirjenje ali ponižanje in pri tem uporabljajo oziroma strašijo z nevarnimi predmeti, pa lahko takšna dejanja že predstavljajo prekrške zoper javni red in mir,” je pojasnil Menegalija.

Ugotovili so več pojavnih oblik tovrstnega vznemirjanja ljudi, največkrat pa je šlo za prekrške, za katere je zagrožena globa v višini 104 ali 250 evrov. Sicer gre za kaznivo dejanje takrat, ko pride do poškodb ali povzročitve materialne škode.

Policija staršem svetuje, da se z otroki in mladostniki pogovarjajo o pojavu tako imenovanih strašljivih klovnov, na otroku in mladostniku razumljiv način. V primeru, da se otroci soočijo s klovnom na neprijeten način, naj takoj poiščejo pomoč pri odrasli osebi ali se zatečejo na varen kraj, kot je na primer trgovina, policijska postaja ali šola.

Obenem policisti opozarjajo, da so pretirane reakcije v primeru soočanja s klovni lahko škodljive in lahko predstavljajo elemente kaznivega ravnanja, saj se za masko lahko skriva otrok ali mladoletna oseba, ki se ne zaveda vseh posledic svojega vedenja.

Na Policijski upravi Maribor so nam medtem pojasnili, da na območju PU Maribor tovrstnega pojava “strašljivih klovnov” niso zabeležili.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.