12:39, sob, 20. Apr

Kitajski podjetniki v Mariboru





Danes je v okviru obeleževanja 850-letnice prve omembe Maribora v listini, MO Maribor organizirala slovensko – kitajsko gospodarsko konferenco z naslovom Maribor (Slovenija) – Shenzen (Kitajska)…gospodarske priložnosti. Osnovni namen konference je bil seznanitev potencialnih kitajskih investitorjev s prednostmi slovenskega tržišča in predvsem regije ter predstavitev možnosti za investicije. Hkrati pa so na konferenci predstavili investicijske priložnosti tudi zainteresiranim slovenskim podjetjem ter primere dobre prakse sodelovanja in investicij tako v Sloveniji, kot na Kitajskem.
V uvodnem nagovoru je gostitelj konference, mariborski župan dr. Andrej Fištravec poudaril pomen tujih vlaganj za ponovni zagon mariborskega gospodarstva, ki ga je gospodarska kriza ob nekaterih napačnih odločitvah v preteklosti še posebej hudo prizadela. Kitajskim gostom je zaželel dobrodošlico ter jih povabil, da natančno preučijo vse možnosti in prednosti, ki jih mesto Maribor ponuja tujim investitorjem. Župan dr. Fištravec pa je pozval tudi državo, da tujim investitorjem olajša pot do realizacije investicij ter jim postavlja čim manj administrativnih ovir. Tako mestna uprava, kot vlada morata v prvi plan postavljati blaginjo državljank in državljanov, ki jo lahko zagotavlja samo uspešno gospodarstvo.
kitajci2
Generalni direktor kitajske investicijske družbe Youming WANGA je v svojem nagovoru poudaril prednosti mesta Shenzhen, ki jih ponuja investitorjem ter poslovne priložnosti, ki jih lahko to mlado mesto z 10 milijoni prebivalcev ponudi ob krepitvi sodelovanja. Mesto Shenzen ustvari 200 milijard dolarjev letnih prihodkov, BDP mesta pa znaša kar 20.000 dolarjev na prebivalca. Partnerje iščejo predvsem na področju novih tehnologij in energetike. Na področju avtomobilske industrije, ki je ena od močnejših panog v Sloveniji, iščejo partnerstva pri razvoju električnih in hibridnih avtomobilov, velike priložnosti pa vidi tudi na področju farmacije in bio industrije. Cilj delegacije je tudi krepitev kulturne izmenjave, saj je Slovenija bogata s tradicionalno kulturo, Shenzen pa je kot mlado mesto odprto za vse vrste kreativnosti. Med pomembnimi elementi je omenil skupno vizijo, ki lahko vodi do poglobljenega obojestranskega sodelovanja, s čimer bosta obe strani dosegli rast.
kitajci4
Predstavnica veleposlaništva Ljudske republike Kitajske je v pozdravnem nagovoru poudarila, da se je v zadnjem letu izmenjava med Slovenijo in Kitajsko okrepila kar za 17 odstotkov in je v letu 2013 znašala 2,1 milijarde dolarjev. Omenila je tudi pomen konference vlad srednjeevropskih držav in Kitajske v Bukarešti, ki je letošnje leto določila za leto promocije in spodbujanja sodelovanja med CEE državami in Kitajsko. Izrazila je upanje, da bosta Slovenija in Kitajska izrabili priložnosti poslovnega sodelovanja in s tem poglobili tudi prijateljstvo.

Možnosti slovenskih investicij na Kitajskem so prisotnim predstavili tudi predstavniki pokrajine Shenzen, predstavnik podjetja DuraBus pa je predstavil primere dobre prakse kitajske investicije v Sloveniji. Podjetje Oranža je predstavilo Start up projekt iMadeapp, prav tako pa je prisotne nagovoril tudi predstavnik podjetja DOMEL holding, ki je predstavil uspešno slovensko investicijo na kitajskem.

Gospodarske konference se je udeležilo okoli sto zainteresiranih slovenskih podjetnikov in gospodarstvenikov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.