12:59, čet, 28. Mar

Kangler pred sodiščem tudi zaradi radarjev





Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je danes klican na Okrajno sodišče v Mariboru, kjer se bo moral zagovarjati zaradi domnevne zlorabe položaja pri sklepanju pogodbe z družbo Iskra Sistemi. Ta je v mestu postavila zloglasne radarje, ki so ga stali županskega položaja. Po predobravnavnem naroku ga čaka še sojenje zaradi zaposlitve podžupanje.

kangler

Na Okrajnem sodišču v Mariboru je danes najprej sklican predobravnavni narok za Kanglerja zaradi očitane mu zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Prav tako so nanj vabljeni vodja mestnega urada za komunalo, promet in prostor Vili Eisenhut, Tomaž Vrčko iz podjetja Iskra Sistemi ter direktor Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjan Ferk zaradi domnevne pomoči k omenjenemu kaznivemu dejanju. V primeru, da bodo spoznani za krive, jim grozi kazen do enega leta zapora.

Kazenske ovadbe je na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podal Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v zvezi z mariborskimi radarji. Po ugotovitvah kriminalistov naj bi bil javni razpis za prenovo semaforjev v Mariboru prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana družba Iskra Sistemi, vrednost posla pa se je iz začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov.

Kangler vseskozi zavrača krivdo in trdi, da so projekt postavitve radarjev vodile strokovne službe, pogodba z Iskra Sistemi pa nosi podpis takratnega podžupana Janeza Ujčiča. Tudi v podjetju Iskra Sistemi poudarjajo, da so delovali zakonito.

Dve uri po začetku omenjenega predobravnavnega naroka je na okrajnem sodišču razpisan še začetek glavne obravnave v zadevi, v kateri se mora Kangler skupaj z direktorico Medobčinskega javnega stanovanjskega sklada Maribor Tanjo Vindiš Furman zagovarjati zaradi domnevnega posredovanja s ciljem zaposlitve nekdanje podžupanje Astrid Bah.

Po navedbah tožilstva je Kangler kot župan zlorabil svoj položaj in posredoval pri Vindiš Furmanovi, da sklad razpiše prosto delovno mesto pripravnika in na tem mestu zaposli Bahovo, kasneje pa podžupanji še plača šolnino za študij. Tožilec je to obtožnico združil še z zgodbo o domnevnih nepravilnostih pri nakupu samskega doma na Pobrežju, Kangler in Vindiš Furmanova pa sta na predobravnavnem naroku novembra 2013 krivdo zanikala.

Kangler ima sicer na sodišču odprtih več zadev. Maja 2013 je bil obsojen na sedem mesecev zapora, ker naj bi posredoval pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki. A je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Takšen razplet pričakuje Kangler tudi pri ostalih več kot desetih kazenskih ovadbah, ki ga bremenijo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.