15:58, pet, 29. Mar

“Kaj počne država s slovenskim turizmom?” se sprašujejo v SGiT





Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGiT) opozarja, da velik del odgovornosti za težave slovenskega turizma, katerih zadnji primer je stečaj Športnega centra Pohorje, nosi država, ki ni naredila nič za to, da bi rešila situacijo. “Kaj počnete z našo branžo? Koliko časa vam bomo to še dovolili,” je dejala predstavnica Karmen Leban.

DSC_7511

Med najbolj zgrešenimi primeri slovenske politike na področju turizma je generalna sekretarka SGiT Karmen Leban naštela Kanin, kjer država ni našla potrebnih sredstev za sanacijo gondolske žičnice in posledično so tamkajšnji hoteli še vedno zaprti in mnogo ljudi še vedno brez službe. Problematična se ji zdita med drugim tudi pomanjkanje strategije za Kobilarno Lipica in divja privatizacija hotelov v Bohinju, zadnji primer slabega upravljanja slovenskega turizma pa je ŠC Pohorje.

“Vlade so samo obljubljale, a ničesar naredile. Ne razumemo, kako ne uvidijo, da je stečaj za državo morda najlažja, a hkrati najdražja varianta,” je poudarila na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

Spomnila je še na vrsto propadlih državnih investicij in izgubljenih milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, ki je poniknil v turističnih objektih, kot na primer Rimske terme, medtem ko je povprečna plača delavca v gostinstvu in turizmu v Sloveniji le nekaj več kot 1000 evrov z vsemi dodatki. Na slovenski turizem je neposredno vezanih 28.000 delovnih mest, posredno celo 53.000, država pa zanj po besedah Lebanove nima nobene strategije.

“Če bi to panogo znali izkoristiti, je ogromno prostora za nove zaposlitve,” je dodala in se vprašala, zakaj nihče od odgovornih za nasedle projekte, med drugim tudi ŠC Pohorje, ne odgovarja za svoja dejanja.

Sekretarka območnega odbora GiT Podravja Breda Črnčec je spomnila na že tako kritičen položaj mariborskega gospodarstva, za katerega stečaj ŠC Pohorje predstavlja nov udarec. “V Mariboru je že dlje časa vklopljen rdeč alarm pred izgubo zaposlitve, ampak kot kaže, si odgovorni ljudje še kar naprej zatiskajo oči. Stečaj ŠC Pohorje ne bo zaznamoval samo teh sto ljudi, ki so izgubili službo, temveč bistveno širše,” je dejala.

“Najbolj žalostno je, da je podjetje pristalo v stečaju in da za to pač nihče ne odgovarja. Kratko pa so potegnili delavci, ki so se znašli na cesti, brez možnosti za ponovno zaposlitev, saj je bilo v septembru okoli 800 registriranih brezposelnih oseb z izobrazbo s področja gostinstva in turizma. Zato se nam upravičeno postavlja vprašanje, kaj se počne s slovenskim turizmom,” je dodala.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.