04:40, sob, 20. Apr

Jurčić: Maribor je klub z vizijo





Hrvat Krunoslav Jurčić je novi trener nogometašev Maribora. Po sobotni tekmi s Krko (2:2) se je predstavil tudi slovenski javnosti in poudaril, da je Maribor klub z vizijo, zato se je odločil za vodenje slovenskih prvakov in kot pravi, ga v novi sredini zanima le naslov.

nk maribor Foto: BK TV
nk maribor
Foto: BK TV

S prihodom Jurčića so se končala ugibanja, kdo bo na vroči trenerski klopi v Ljudskem vrtu zamenjal Anteja Šimundžo. Jurčić je blestel že kot nogometaš, tudi standardni član hrvaške reprezentance, zanjo je odigral 21 tekem in se leta 1998 veselil bronaste medalje na svetovnem prvenstvu v Franciji.

Ob prihodu v Maribor je Jurčić izpostavil, da prihaja v zanj dobro znano in urejeno sredino. “Maribor spremljam že leta. Tukaj sem tudi sam igral, ko je bil Maribor še v medrepubliški ligi. Seveda je bil takrat stadion nekoliko drugačen. Vesel sem, da sem dobil priložnost, vem kaj je Maribor naredil v teh naših okvirih in v tem delu Evrope. Zame je to velik izziv in takoj, ko me je Zlatko (Zahović op.p.) poklical, me je to zanimalo,” je dejal Jurčić in dodal: “V karieri se skušam držati klubov in ljudi z vizijo, ki resno delajo svoje delo.”

Hrvat pravi, da si želi delati v klubu, kjer obstaja vizija in projekt. Prav zaradi tega je v preteklosti zavračal sicer atraktivne ponudbe iz Bližnjega vzhoda, pa tudi nekatere evropske. “Želim se izogniti vlogi trenerske prostitutke. S tem nimam težav. Igranje nogometa prinaša finančno neodvisnost in sam sem igral na visokem nivoju. Največji učinek je ta, da zdaj v življenju lahko izbiram. So trenerji, ki morajo vzeti vsako ponudbo in se lahko komprimitirajo v nogometu. Poznam zelo talentirane trenerje, ki se jim je to zgodilo, ker niso imeli časa, da bi čakali. Pri meni je drugače. Menim, da je bolje, da ne delam nič, kot pa vse kar se ponuja. Zato sem čakal klub z idejo in vizijo,” je svoje razmišljanje razložil novi prvi mož stroke.

O tekmovalnih ciljih pa: “Sem sem prišel biti prvak z Mariborom. Drugo me ne zanima. Nisem tukaj, da bom drugi ali tretji. Maribor mora nadaljevati svojo pot. Letos bo to težje, tekmeci so močnejši kot pretekla leta, a Maribor ima svoje cilje in pod ta nivo ne sme več.”

Jurčić se zaveda tudi, da je mariborski stolček najbolj vroč stolček v slovenskem nogometu. Kot pravi, se izziva ne boji, pritiskov pa je vajen. “To sem doživel v zagrebškem Dinamo in težko, da je pritisk kje večji. Tam so močni lobiji, trenerji čakajo v vrsti, a pritisk je del našega posla.”

O aktualnem stanju v klubu pa novi prvi trener pravi, da si je ogledal letošnje tekme in da pozna težave in dobre strani ekipe, obenem pa ne skriva, da si v prestopnem roku želi še kakšno okrepitev. O težavah v sezoni 2015/16 pravi: “V ekipah, kjer se uspehi dolga leta ustvarjajo z istimi igralci, se zgodi, da padejo po psihološki plati. Šok je bil zanesljivo poraz v Evropi, pa nekaj poškodb in zaradi tega je klub tam, kjer je. Potem zmanjka nekaj samozavesti in zgodi se tekma kot s Krko, ko imaš štiri ali pet stoodstotnih priložnosti, nasprotnik pa ti da dva gola iz dveh priložnosti. A vse to se da popraviti in mislim, da se bomo vrnili na zmagovalno pot.”

Kot pravi, bo v Mariboru pod njegovim vodstvom najpomembnejši pristop. “Lahko obljubim, da bomo delali na vso moč. Navijačem pa lahko obljubim, da bo vzdušje tako, da bo vsak igralec dal na vsaki tekmi vse od sebe. Tudi od tekmeca je odvisen izid, a kar mi lahko pokažemo, bomo pokazali na vsaki tekmi.”

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.