01:31, sob, 20. Apr

Je Ptuj korak bližje spominskemu parku?





Mestna občina Ptuj bi naj začela obnovo starega pokopališča na Ptuju. Po obnovi bi na pokopališču naj zaživel spominski park.

 Laris Gaiser, član civilne iniciative sporoča, da je župan sprejel vse njihove zahteve, da nagrobniki in grobnice ostajajo v celoti. “Dela bodo potekala v skladu z dogovorom, bila pa je ustanovljena tudi nadzorna skupina. Vendar v občinskem proračunu še danes ni postavke za obnovo pokopališča.” 

Vir: Laris Gaiser
Vir: Laris Gaiser

Nagrobniki na Volkmerjevi so oskrunjeni in poškodovani že nekaj časa. Območje ureditve se razteza na celotnem območju starega mestnega pokopališča, ki je že od leta 1978 v mirovanju. “Posebna pozornost je namenjena umestitvi novih predlaganih ureditev, ki so povzete po sintezni rešitvi iz urbanistične delavnice v obstoječo strukturo starega pokopališča, z namenom da se ohrani čim več kvalitetne kulturne in naravne dediščine. Celotno območje s tem dobiva nov značaj in funkcijo ter povečuje zelene površine,” sporočajo iz mestne občine.

Iz MO Ptuj sporočajo, da je župan Miran Senčar s sklepom imenoval skupino za spremljanje projekta obnove starega mestnega pokopališča. Član skupine pa je tudi predstavnik Civilne iniciative Za živo pokopališče, zgoraj omenjeni Laris Gaiser.

Namen projekta je ohranjanje kulturne dediščine mesta Ptuj, preprečevanje propadanja kulturne dediščine, izboljšanje kvalitete zelenih površin v mestu, dvig ozaveščenosti prebivalcev o pomenu kulturne dediščine, izboljšanje turistične ponudbe mesta Ptuj.

Vir: Laris Gaiser
Vir: Laris Gaiser

Vrednost investicije je ocenjena na 1,4 milijona evrov, od česar Mestna občina Ptuj zagotovi 300.000 evrov. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija: EU – 899.067 eurov, Ministrstvo za okolje in prostor – 224.766 eurov.

Vir: Laris Gaiser
Vir: Laris Gaiser

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.