01:47, pet, 29. Mar

Janša: Patria je volilni produkt





Prvak SDS Janez Janša je v odzivu na potrditev prvostopenjske sodbe v zadevi Patria poudaril, da je Patria neločljivo povezana z volitvami. Kot pravi, je afera izbruhnila pred volitvami 2008, sojenje se je začelo, ko je bilo leta 2011 jasno, da bodo predčasne volitve, pred verjetnimi vnovičnimi predčasnimi volitvami pa je sodba postala pravnomočna.

Tako se po Janševih besedah tretjič želi z afero Patria neposredno vplivati na volilni rezultat. “Kdor bo zanikal povezavo, bo težko zanikal to časovno ujemanje. Patria je volilni produkt, je veliki pok za to, da se odstrani političnega nasprotnika,” je dejal. Sodba, ki jo je višje sodišče potrdilo in strankam poslalo v ponedeljek, po njegovem mnenju ni slučajno padla v čas pred volitvami, ampak je sestavni del tega scenarija.

Novinarska konferenca prvaka SDS Janeza Janše, na kateri se je odzval na odločitev višjega sodišča v zadevi Patria. Vir: STA
Novinarska konferenca prvaka SDS Janeza Janše, na kateri se je odzval na odločitev višjega sodišča v zadevi Patria.
Vir: STA

Kot pravi Janša, prihaja čas, ko bodo Slovenci začeli računat, koliko jih ti veliki poki stanejo. Prepričan je, da ta čas ni prav daleč.

SDS je po prepričanju Janše edina stranka, ki je kadrovsko in programsko pripravljena na volitve, in ravno zaradi tega se jo poskuša diskreditirati na vsak način. “Take stranke smo trn v peti ozadjem, ki poskušajo vladati,” je dejal.

Janša je na novinarski konferenci tudi pojasnil, da so podoben razplet v stranki napovedali že januarja. “Ta sodba bo odpravljena, bo padla,” je prepričan Janša, ki od tistih, ki so ob objavi sodbe mogoče slavili, pričakuje opravičilo.

Ob tem je dejal, da sam sodstva – tako kot glede na raziskave tudi tri četrtine Slovencev – ne spoštuje. Pojasnjuje, da je sodba sicer pravnomočna in legalna in jo je treba upoštevati, “ker za njo stoji prisila zakona, vendar takšne sodbe ni mogoče spoštovati”. Kot navaja, že božja zapoved pravi “Spoštuj očeta in mater”, ne govori pa o spoštovanju sodstva.

Po njegovem mnenju je med besedama upoštevati in spoštovati bistvena razlika. “Človek in institucija si morata svoje spoštovanje zaslužiti, ne morete pa spoštovanja ukazati,” je poudaril. Kot pravi, so na vrhu sodstva in tožilstva ljudje, ki so v totalitarnem režimu dokazano kršili človekove pravice. Ti si po njegovem mnenju spoštovanja ne zaslužijo.

Sodba v aferi Patria je bila po Janševih besedah pričakovana. “Nanjo smo bili pripravljeni, ker nismo naivni,” je dejal. Po njegovih besedah je bila sodba napisana že zdavnaj, ko se je ta proces začel, tako kot se to dogaja “v vseh znanih montiranih procesih”.

Sodba v aferi Patria pa je v svojem izreku po njegovem mnenju še bolj absurdna kot tista na vojaškem sodišču pred četrt stoletja. “Takrat so se vsaj trudili, da bi nekaj dokazali, čeprav so falsificirali stvari,” je dejal Janša in spomnil na zeleni flomaster, ki naj bi ga uporabljal za podčrtovanje.

V sodbi v aferi Patria gre za indični krog, meni Janša. Če bi ta postal pravni standard, bi lahko takšne indične kroge z bistveno manj naporov sestavili tudi za kazniva dejanja, povezana z več kot 600 množičnimi grobišči v Sloveniji, pri katerih se ve, koliko je bilo ubitih in kdo je bil za to odgovoren, in s poboji med drugo svetovno vojno. To so zločini, ki niso zastarali po slovenski kazenski zakonodaji, je poudaril Janša. Ob tem navaja, da slovenski arhivi v primeru povojnih likvidacij ne postrežejo samo z indici, ampak tudi z dokazi.

Prav tako je po Janševih besedah mogoče sestaviti tudi za kakšnih osem milijard evrov indičnih krogov v slovenskem bančnem sistemu, toliko denarja je bilo namreč izropanega od leta 1997, ko so davkoplačevalci prvič sanirali slovenske banke.

S sodbo ljubljanskega višjega sodišča, ki je potrdilo prvostopenjsko sodbo, je predsednik SDS Janša obsojen na dve leti zapora, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič pa na 22 mesecev. Vsi trije pa bodo morali v treh mesecih plačati tudi po 37.000 evrov denarne kazni ter sodne takse.

Janšev odvetnik Franci Matoz je že v ponedeljek napovedal, da “bodo sodbo razveljavili”. Za to bodo, kot pravi, uporabili vsa pravna sredstva. Na voljo imajo zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču, obsojeni pa bi pravico lahko iskali tudi na ustavnem sodišču in Evropskem sodišču za človekove pravice, če menijo, da gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin. Vsi trije so ves čas procesa vztrajali, da gre za politično motiviran proces in da niso krivi.

Tudi v SDS so prepričani v nedolžnost svojega predsednika stranke in v to, da bo sodba padla, če ne pri nas, pa na tujem.

Sicer pa je Janša med čakanjem, da so fotografske bliskavice ob začetku novinarske konference potihnile, dejal: “Zagotavljam vam, da se ne vidimo zadnjič.”

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.