02:40, čet, 25. Apr

Hrvaški tisk: Janša gre v zapor za dve leti





Politično napetost v Sloveniji je v ponedeljek dodatno povečala objava pravnomočne razsodbe o dveletnem zaporu za bivšega slovenskega premiera Janeza Janšo zaradi korupcije v primeru Patria, ocenjuje danes hrvaški Novi list. Nekdanji disident iz jugoslovanskih časov Janša se bo zagotovo znova znašel v zapahi, navaja Jutarnji list.

Predsednik SDS Janez Janša. Vir: STA
Predsednik SDS Janez Janša.
Vir: STA

Gre za razsodbo, ki bo imela velik vpliv na boj proti politični korupciji v Sloveniji, kot je bila razsodba proti nekdanjemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju prelomna za hrvaški protikorupcijski boj, primerja reški časnik.

Ocenjuje, da bo razsodba kratkoročno zagotovo dodatno radikalizirala politične odnose v Sloveniji, ker se Janša ne namerava umakniti iz politike, temveč se bo boril proti razsodbi z vsemi pravnimi in političnimi sredstvi.

Zanimivo pa bo videti, ali se bo in kako se bo na razsodbo odzvala Evropska ljudska stranka (EPP), ki je pred kratkim objavila posebno resolucijo, v kateri je izražala globoko zaskrbljenosti nad stanjem v Sloveniji s posebnim poudarkom na prvostopenjski razsodbi proti Janši, sklene časnik.

Skoraj neizogibno je, da bo Janša, vsaj formalno, zapustil položaj predsednika SDS, na katerem je bil dve desetletji. To bo največji izziv za stranko in veliko vprašanje je, ali si bo stranka opomogla pred volitvami, ki se bodo v naslednjih mesecih vrstile kot po tekočem traku, poroča Jutarnji list.

SDS ima zveste volivce, a če bo na njeno čelo prišel novi politik je vprašanje, kako se bo nanj odzvalo volilno telo ter ali bo uspel ohraniti vodstvo na desni sredini, kjer v zasedi čaka NSi. Morda se bo SDS razkrojila, kot se je zgodilo v LDS po odhodu Janeza Drnovška, ugiba zagrebški časnik.

Spominja, da je preiskava v primeru Patria potekala tudi na Hrvaškem ter da so v tem kontekstu omenjali ime nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ni pa prišlo do nobenih razsodb.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.