16:28, sre, 24. Apr

Gospodarstveniki iz Ningboja danes obiskali Maribor





Tretji dan obiska v Sloveniji je gospodarska delegacija iz kitajskega velemestnega območja Ningbo obiskala Maribor. Potem ko jih je najprej sprejel župan Andrej Fištravec, so kasneje obiskali Poslovno cono Tezno in podjetje Tam Europe. Popoldanski del obiska bodo izkoristili za mreženje in iskanje poslovnih priložnosti s podravskimi podjetniki.

Fištravec je poudaril, da gre za pomembno delegacijo, saj je Ningbo poslovno eno najbolj razvijajočih se mest na Kitajskem. Njihovi predstavniki niso prvič v Mariboru, pomembno pa je, da je z njimi močna gospodarska delegacija, katere člani se bodo popoldne srečali s podjetniki iz regije, še je dodal Fištravec.

Iz tega se bo gotovo kaj rodilo. Saj vemo, kako je v poslovnem svetu. Gre predvsem za tipanje, iskanje priložnosti,” je dejal Fištravec, za katerega je to že 47. kitajska delegacija v Mariboru. O učinkih je danes dejal, da je pred uresničitvijo več projektov, a jih konkretneje ni želel izpostavljati, saj se je to v preteklosti že maščevalo in je po njegovem veliko ljudi v Sloveniji “pomagalo”, da se je z enim od projektov zapletlo.

Kljub temu je Fištravec izpostavil, da je za njih ključna zgodba razvoj mariborskega letališča, za kar je “potreben velik igralec, Kitajska pa da je takšna velika igralka“. Poleg letalskih povezav je na njem po županovih besedah potrebno zagotoviti razvoj logističnega področja, daljni vzhod pa je, kot je prepričan, idealen ravno za to kombinacijo.

Vodja kitajske delegacije Xu Jianhua, sicer tudi namestnik direktorja trgovinske zbornice Ningbo, je ob prihodu v Mestno hišo Rotovž prve tri dneve obiska v Sloveniji ocenil kot učinkovite, posebej četrtkovo poslovno in investicijsko konferenco v Ljubljani. “Glede prihodnjega sodelovanja imamo visoka pričakovanja. Spoznali smo številne slovenske podjetnike in se z njimi dobro pogovorili. Zaupanje za sodelovanje s slovenskim gospodarstvom se je na ta način še povečalo,” je dejal Xu.

Župan MOM Andrej Fištravec in Vodja kitajske delegacije Xu Jianhua; FOTO: STA
Župan MOM Andrej Fištravec in Vodja kitajske delegacije Xu Jianhua; FOTO: STA

Po besedah predstavnice Spirita Tanje Drobnič se je Slovenija junija letos v Ningboju predstavila kot visoko tehnološka in inovativna lokacija v okviru centralne in vzhodne Evrope. Investicijska strategija za ta del Evrope je po njenih besedah trenutno na kitajski strani precej natančna, saj so podpisali deklaracijo, s katero so svojim podjetjem dali napotke, kako priti do možnosti za črpanje denarja iz deset milijard dolarjev vrednega sklada, ki ga lahko pridobijo samo v sodelovanju s podjetji iz omenjene regije.

Petintridesetčlanska kitajska delegacija si je v dopoldanskem delu obiska Maribora ogledala tudi območje Poslovne cone Tezno in med drugim obiskala družbo Tam Europe kot primer uspešnega vlaganja kitajskega kapitala v slovensko gospodarstvo. Direktor poslovne cone Gorazd Bende je ob tem povedal, da je za zdaj omenjeni proizvajalec avtobusov edini takšen primer pri njih. Glede na visoko stopnjo nezaposlenosti v Mariboru in regiji, si zagotovo želijo še več podobnih zgodb, zato je potencialnim investitorjem potrebno predstaviti pogoje. Ti so se po njegovih besedah v preteklosti že oglašali tudi s Kitajske, a do kakšnih konkretnih dogovorov doslej še ni prišlo.

VIR: STA

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.