22:45, tor, 23. Apr

Glazerjeva nagrada za življenjsko delo letos Andreju Brvarju





Glazerjevo nagrado za življenjsko delo bo letos prejel pesnik in publicist Andrej Brvar. Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih letih pa so dodelili filozofinji in pesnici Mariji Švajncer, pesniku in dramatiku Roku Vilčniku ter ekipi ustvarjalcev znanstvene monografije in razstave Maribor Mesto Hiše Ljudje.

Glazerjeva nagrada za življenjsko delo je osrednje priznanje mesta Maribor za dosežke na področju kulture. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala predsednica odbora za podelitev teh nagrad Zdenka Križanič, je na razpis prispelo 22 predlogov z 18 predlaganimi kandidati, od tega je bilo enajst kandidatov za Glazerjevo listino in sedem kandidatov za Glazerjevo nagrado za življenjsko delo.

DSC_1088

Strokovne komisije so opravile izbor ter odboru za podelitev Glazerjevih nagrad posredovale v odločanje več predlogov. Ta je na seji 5. marca izbral nagrajence. Slovesna podelitev Glazerjevih nagrad, ki jih podeljujejo od leta 1987, bo 26. marca v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo na področju literature bo prejel Andrej Brvar. “V slovenskem prostoru se je uveljavil kot markanten pesnik z izrazito individualno poetiko, prodoren premišljevalec literarnih in kulturnih pojavov, zahteven urednik z jasno profilirano in prepoznavno uredniško politiko ter pobudnik odmevnih literarnih dogodkov,” med drugim piše v utemeljitvi.

Poleg osrednje nagrade v Mariboru vsako leto podelijo tudi največ tri Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih.

Marija Švajncer jo prejme za znanstveno monografijo Vpogled v azijsko duhovnost, ki po mnenju žirije “pomeni pomemben prispevek k razvoju filozofije in s tem sodobne teoretične misli na Slovenskem”.

Rok Vilčnik bo Glazerjevo listino prejel za zbirko dram Ameriška trilogija. To sestavljajo tri žanrsko, vsebinsko in slogovno različne igre, “ki jim je skupno to, da razgaljajo človekovo intimo, spregovorijo o družbenih tabujih – v tem gredo celo do skrajnosti – ter s svojo tenkočutnostjo pretresejo bralca”.

Glazerjevo listino za leto 2014 prav tako prejmejo Zdenka Semlič Rajh, Žiga Oman in Lučka Mlinarič za znanstveno monografijo in razstavo Maribor Mesto Hiše Ljudje, ki ju je v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 izpeljal Pokrajinski arhiv Maribor. “Z omenjeno monografijo je javnost dobila prvo celovito predstavitev razvoja in stanja hišnega oziroma stavbnega fonda na območju znotraj nekdanjega mestnega obzidja od poznoterezijanske dobe do leta 1941,” piše v utemeljitvi.

Glazerjeve nagrade so poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju (1893-1975), ki je večino ustvarjalnega obdobja preživel v Mariboru.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.