23:40, pet, 19. Apr

Glavni oder Festivala Lent bo znova plaval





Maribor bo od 22. do 30. junija znova v znamenju enega največjih poletnih festivalov v tem delu Evrope. Lent bo v svoji 26. izvedbi poskrbel za nekaj novosti. Med drugim se glavni oder po nekaj letih znova vrača na Dravo, na Trgu Leona Štuklja pa bo poslej stal Večerov oder. V Narodnem domu Maribor obiskovalcem znova obljubljajo veliko zabave.

26. festival lent

Kot je ob današnjem podpisu pogodbe z generalnim pokroviteljem, Zavarovalnico Sava, povedal prvi mož festivala Vladimir Rukavina, na Lentu ne gre zgolj za festival, pač pa doživetje. “Gre za največji multikulturni in multižanrski poletni festival na našem območju. Ponuja nešteto priložnosti za trenutke, ki se vselej zapišejo v spomin obiskovalcev,” je dejal Rukavina.

Veseli ga dejstvo, da se vračajo na izhodiščno pozicijo festivala, saj bo glavni oder znova plaval na Dravi in bo tudi precej večji od teh, ki so jih bili vajeni doslej. Oder bo namreč meril kar 900 kvadratnih metrov in z njim počasi le prihajajo do tega, česar so si želeli pred tremi desetletji, ko je festival zrasel iz letos jubilejnega 30. Folkarta.

Na pravkar nastajajočem novem odru bodo v okviru festivala prvi nastopili člani mariborskega baleta SNG Maribor z znamenitim Labodjim jezerom. Rukavina je ob omenjenem dogodku na tem odru med drugim izpostavil še koncerte Plavega orkestra, Vlada Kreslina in Đorđeta Balaševića, ki se bo tokrat predstavil v akustični izvedbi. Na njem bo nastopilo tudi sto violin romskega simfoničnega orkestra iz Budimpešte.

Novost je selitev Večerovega odra iz Lenta na Trg Leona Štuklja, ker je zadnja leta stal začasni glavni oder, tako da bodo tam obiskovalcem znova na voljo brezplačni koncerti. Tam bodo prvi dan v okviru dogodka Piše se leto nastopili Pankrti, v naslednjih dneh pa bo mogoče videti skupine Demolition Group, Muff, Soulfingers in številne druge.

Novo bo tudi prizorišče Jurčkovega odra pri Stari trti, kjer bo na večjem prizorišču med drugim mogoče videti in slišati Jadranko Juras, Hamota, Cubismo, v Sodnem stolpu se bodo zvrstili koncerti Janeza Bončine Benča, Ota Pestnerja in drugih legend.

Organizatorji so želeli popestriti tudi dnevno dogajanje v mestu, zato so pripravili še nov programski cikel Pozor! Muzika na cesti!, v katerem se bodo na Poštni in Gosposki ulici ter na Grajskem trgu predstavljali glasbeniki različnih slogov, od jazza, rocka, klasike in vse do elektronske glasbe.

Za družine bo znova zanimivo v Mestnem parku, kjer bo na voljo dovolj priložnosti za igro, kreativnost, spoznavanje novih veščin in druženje, Art Kamp pa bo v letu kulturne dediščine namenjen obujanju pozabljenih običajev in rokodelskih obrti.

Veliko zanimanja vsako leto vzbudi tudi Folkart, ki letos obeležuje že 30. leto. Organizatorji na festivalskih odrih in mestnih ulicah obljubljajo vrhunske folklorne skupine sveta. Med drugim bodo obiskovalci doživeli strasten tango Argentine, skrivnostno zgodovino perujskih Inkov, vroče ritme Kenije, prvič se bo predstavila nomadska južnosibirska skupina iz ruske avtonomne pokrajine Tuve. Okroglo obletnico bodo obeležili še z razstavo v Minoritski cerkvi.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.