16:04, pet, 29. Mar

FOTO: Z urbano sceno pričeli 18. festival Letni oder Ruše





Včeraj se je pričelo festivalsko dogajanje v okviru 18. Letnega odra Ruše. Popoldan so z dogajanjem v Športnem parku Ruše pričeli skejterji, nadaljevali kulinarično s Ferfud duelom, osrednje prizorišče, Letno gledališče Pod goroj, ki letos praznuje 85 let obstoja, pa so zavzele urbane legende: Edo Maajka, Bad Copy, N’Toko ter Icotovi Zubi, s čimer so se poklonili novi urbani sceni v Rušah.

Najprej so skejterji, ki so ga priredili  zavzeli Športni park Ruše.

Foto: Sami Rahim
Foto: Sami Rahim

Zvečer pa so se Ruše prelevile v popolnoma urbano sceno. Glavno prizorišče, ki slovi po tem, da je eno izmed najlepših prizorišč vsaj na Štajerskem, če ne v Sloveniji, v objemu mogočnih smrek in s še vedno s pridihom Pohorstva, so sinoči zavzeli Edo Maajka, Bad Copy, N’Toko ter Icotovi Zubi, ki so publiko zabavali vse do zgodnjih jutranjih ur.

Foto: Sami Rahim
Foto: Sami Rahim

Letni oder v svojih začetkih
Prva predstava je bila uprizorjena leta 1932 (ljudska igra – Finžgarjev Divji lovec), nato pa vsako leto po ena predstava, ki je v to idilično okolje z naravnimi kulisami privabila, brez pretiravanj, tudi po več tisoč gledalcev. Glas o ljudskih ljubiteljskih igrah v Rušah je segel v ves slovenski prostor. Rekorden obisk sta doživeli Miklova Zala (1938) in Matija Gubec (1940), saj si ju je ogledalo preko 6000 gledalcev.

Foto: Sami Rahim
Foto: Sami Rahim

Tradicijo nadaljujejo že 18 let
Tokrat 18. festival Letni oder Ruše tradicionalno ponuja široko paleto dogodkov: od koncertov, delavnic in razstav, uličnega gledališča, večernih družabnih dogodkov, kulinarične ponudbe, do gledaliških predstav. “S spoštovanjem tradicije smo letno gledališče povezali z ljubiteljsko kulturo, lokalnimi društvi in glasbenimi skupinami. Tako bo ves teden dogajanja,” je dodal direktor festivala Tomi Prosnik.

Že danes pa sledi v paviljonu pred Občino glasbeni pozdrav Rušanom in kulinarično dogajanje na prostem, ki bo med 11. in 17. uro. Na glavno prizorišče pa prihaja Uroš Perić, s pričetkom ob 21. uri.

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.