00:42, pet, 26. Apr

FOTO: Umetne glave v laboratorijih mariborske Medicinske fakultete čakajo študente





Nemci in Finci so Mariborčanom podarili za skoraj milijonov evrov vredno opremo, ki jo nujno potrebujejo za razpis študija dentalne medicine. Kot je pojasnil dekan mariborske Medicinske fakultete Ivan Krajnc, prve študente pričakujejo najhitreje čez dve leti. Odvisno od odločitve Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS).

Najprej je bilo treba izpolniti vse pogoje, šele potem lahko razpišejo novi študijski program. Bodoče študente enovitega magistrskega študijskega programa dentalna medicina sedaj že pričakujeta dva sodobno opremljena laboratorija za praktični pouk. “Imamo umetne glave z ustreznim zobovjem. Teh simulatorskih mest je trenutno na voljo 30, nekaj jih imamo še na rezervi,” je pojasnil Krajnc. Opremljenost laboratorijev je skoraj identična zobnim ambulantam, praktični pouk pa bodo izvajali pod budnim nadzorom mentorjev in z računalniško kontrolo. Na modelih lahko opravljajo vse zobozdravstvene storitve. “Samo potrebno je imeti ustrezni zobni model, ki se vstavi v to umetno glavo. Tisti zobni model, na katerem se pač uči. Ali je to plombiranje ali je to vrtanje ali vstavljanje implantatov … kar pač je tema vaj tisti moment,” pojasnjuje Krajnc.

laboratorij, stomatologija, zobozdravniki, medicinska fakulteta

Ljubljana ni želela sodelovati
Potrebo po študiju stomatologije so že pred leti prepoznali tudi v vodstvu Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, kajti zobozdravnikov v Mariboru primanjkuje. Takrat je skupina, ki sta jo vodila direktor mariborskega Zdravstvenega doma Jernej Završnik in primarij dentalne medicine Gorazd Sajko, v sodelovanju s strokovnjaki iz Beograda in Reke pripravila kurikulum za bodoči študij stomatologije. V Ljubljani pa niso bili pripravljeni sodelovati. “Zdaj kaj bo iz tega nastalo … Moram reči, da je dekan prof. Krajnc to prevzel v svoje roke in upam, da mu bo uspelo, da bo enkrat tale študij stekel,” je povedal Sajko. Habilitiranih strokovnjakov, ki bi lahko poučevali bodoče zobozdravnike, v Mariboru trenutno ni, potrebe pa ostajajo. Deset zobozdravnikov so zato napotili na podiplomski, doktorski študij. Tako se bo tudi stroka v Mariboru okrepila, a preden oni opravijo vse obveznosti, bodo morali bodoče študente voditi strokovnjaki iz Reke. “Smo se najprej obrnili seveda na našo medicinsko fakulteto v Ljubljani, da bi pač oni sodelovali, pa so rekli, da ne zmorejo, da so kadrovsko presuficientni. Zato smo se po dveh, treh neuspelih razgovorih, obrnili na Reko,” je pojasnil Krajnc. Lahko bi izbrali tudi Gradec, s katerim redno sodelujejo, a tam bi imeli preveč težav zaradi jezikovnih ovir. S tem korakom je sedaj v Mariboru pripravljena vsa dokumentacija, ki ji lahko sledi razpis novega študija. “V mesecu aprilu računamo, da bo to potrjeno na senatu Univerze, nato pa gre na NAKVIS za akreditacijo študija. V kolikor bo tam zadeva dokaj hitro rešena, lahko takšen študij postane realnost v Mariboru recimo v dveh šolskih letih,” je pojasnil Krajnc.
Več nocoj ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.