20:44, pet, 19. Apr

FOTO: Na Smolniku postavljali majsko drevo na ročni način





Na Smolniku, pri gasilskem domu, so včeraj ročno, torej na tradicionalni način postavljali majsko drevo. Člani Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Smolnik so tako še edini v občini Ruše, ki so majsko drevo postavili ročno in s tem ohranili tradicijo. 

mlaj, majsko drevo na ročni način, smolnik 2017 (9)

Postavljanje majskega drevesa ima na Smolniku močno in zakoreninjeno tradicijo, že vse od leta 1981. Člani prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Smolnik že nekaj dni pred postavitvijo mlaja začnejo z delom. Letos so ob tej priložnosti pripravili tudi medgeneracijsko druženje ob krašenju, je opomnil častni poveljnik PGD Smolnik Franc Svenšek.

Včasih je pri postavljanju sodelovala praktično cela vas, dandanes pa se mlaj ponekod postavlja s pomočjo raznovrstnih mehanizmov, od traktorjev, avtolestev in podobno. Na Smoniku ga še vedno postavljajo ročno. Pri tem sodelujejo vsa tri prostovoljna gasilska društva: PGD Smolnik, Ruše in Bistrica ob Dravi.  „Pri postavljanju mlaja na ročni način je zelo pomembna tehnika. Drevo je teško in dolgo, zato je potrebno biti pazljiv in že najmanjša napaka lahko privede do nevšečnosti. Do sedaj, na srečo, do tega še ni prišlo. Drevo na Smolniku že postavljamo od leta 1981, in tradicijo držimo še danes,“ je povedal Uroš Zorman, namestnik poveljnika PGD Smolnik. 

 

mlaj, majsko drevo na ročni način, smolnik 2017 (46)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.