11:06, pet, 29. Mar

FOTO: Letni oder Ruše uničil veter





Pretekli teden je orkanski veter poleg odkrivanja streh, uničenja javne razsvetljave podrl in polomil tudi drevesa ob naravnem amfiteatru v Rušah. Tamkajšnji prostovoljni gasilci so odpravljali posledice na letnem odru, a teh se ne da sanirati skozi noč.

LETNI ODER RUŠE (2)

Prizorišče, znano predvsem po zgodovini gledaliških iger, že več let pa kot osrednje prizorišče dogajanja festivala Letni oder Ruše, je popolnoma uničeno. Pod goroj, v objemu mogočnih smrek, je močan veter, ki je v preteklem tednu pustošil po Dravski dolini, za seboj pustil grozovite posledice. “Veter je povzročil ogromno škode tudi na našem Letnem odru. Tribuna in infrastruktura sta uničeni, skupaj s stoletnimi smrekami zapisanimi tudi v sloganu našega festivala, ki se glasi »v objemu mogočnih smrek«. Skupaj z lastnikom zemljišča (državo) in Občino Ruše intenzivno iščemo rešitve, da rešimo po eni strani infrastrukturno situacijo, predvsem pa se bomo maksimalno potrudili ohraniti pozitivno energijo, ki se je je v zadnjih 85 letih tukaj nabralo. Vsekakor upam, da se nas bo veliko našlo, tudi umetnikov, ki nam bodo pomagali ponovno vzpostaviti in morda celo nadgraditi našo edinstveno zgodbo ter prizorišče,” je dejal Tomi Prosnik, direktor CEZAM-a.

Tribuna je podrta, drevesa so padla, prav tako tudi luči, ograja je podrta… Kakšna je dejanska škoda,  se bo pokazalo šele med in po sanaciji prostora, ko bodo očistili prizorišče.  Lastnik zemljišča je, kot je pojasnil Prosnik, Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, s katerimi želijo usklajeno sodelovati, da bodo zadeve ostale obvladljive. “Mislim, da bi morali biti gotovi do pomladi,” je ocenil Prosnik.

Gasilci so ukrepali takoj

12. decembra ponoči so imeli gasilci v občini Ruše polne roke dela. Reševali so domove prebivalcev, ki jih je veter odkril strehe. Odstranjevali so podrta drevesa, pomagali ljudem, ki so ostali brez elektrike… Po besedah poveljnika občinskega gasilskega poveljstva Draga Strnada, so takoj intervenirali tudi na Letnem odru Ruše, ki trenutno čaka, da pristojne institucije odstranijo podrta drevesa. “Prizorišče smo zavarovali, da ne bi prišlo še do kake druge poškodbe ali življenjske nevarnosti. Večjih posegov tukaj nismo izvajali, saj območje ni last občine. Vse, ki se tukaj gibljejo, pa opozarjamo, naj to stvar zaobidejo in se ne dotikajo ničesar, saj je tukaj tudi elektrika,” je še dodal Strnad.

Podrobnosti jutri v Občinskem informatorju ob 18.30 na BK TV. 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.