21:28, čet, 25. Apr

FOTO: Komemoracija ob dnevu mrtvih v Rušah





Zveza borcev za vrednote NOB občine Ruše se je pri spomeniku Na Trgu vstaje v Rušah s komemoracijo poklonila padlim borcem. Osrednji govorec je bil Stane Kocutar, ki je opomnil na zgodovinska dejstva in pomembnost preteklosti za današnji čas. Program so soustvarili člani Godbe Ruše in Kulturno umetniškega društva Bezena.

komemoracija ruse 2017 (3)

Padlim borcem so se poklonili tudi v Gradcu

Že v ponedeljek pa so se člani Zveze borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja in člani Zveze Slovenskih častnikov iz Ruš, Slovenske Bistrice in Ormoža poklonili v avstrijskem Gradcu s komemorativno slovesnostjo, ter počastili padle in vse ostale žrtve nacifašizma 2. svetovne vojne, ki so pokopani na pokopališču v Gradcu. Slavnostni govornik je bil Jože Gašparič in zveden je bil kulturni program. Slovesnosti so se udeležili tudi člani družine Alfonza Šarha, narodnega heroja, borca 1.Pohorskega bataljona, ki je tukaj pokopan s svojima sinovoma in ostalimi borci iz bataljona.

 “ČUVAJTE SVOBODO IN MIR, KAJTI DALI SMO ZANJU ŽIVLJENJE, piše na spomeniku v 11.jezikih, kjer so pokopane žrtve iz 11.držav. vseh je 1216, od tega 1213 iz Slovenije in kar 11.narodnih herojev, od tega 5 borcev iz 1.pohorskega bataljona,” je zapisal Jožef Bačun na svojem Facebook profilu.

Foto: Jožef Bačun
Foto: Jožef Bačun

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.