09:50, pet, 29. Mar

FOTO in VIDEO: Zapeli v trgovinah





Kolikokrat ste odšli po nakup in ste se na vhodu “zaleteli” v pevce in pevke zbora? Danes, ko obeležujemo mednarodni dan zborovstva, so v trgovinah v Rušah, Selnici ter Bistrici ob Dravi prepevali pevci šestih zborov.

zbori-v-trgovinah-1

Presenečena sem, to je pa res lepo doživetje med nakupom“, “to bi lahko naredili večkrat, ker je res lepo“, “zapel sem z njimi“, “samo zato sem prišla v trgovino, ker sem vedela, da bodo peli“… S temi in podobnimi komentarji so svoje navdušenje nad edinstvenim dogajanjem izražali naključni nakupovalci.

zbori-v-trgovinah-3

Združeni z glasbo
V marketih je danes prepevalo skoraj 100 pevcev šestih pevskih zborov iz treh sosednjih občin: Ruše, Selnica ob Dravi in Lovrenc na Pohorju. Pevski praznik so obeležili na način, da so se približali ljudem. Naključnim mimoidočim so “podarili” tradicionalne slovenske napeve. Enemu lahko prisluhnete v videu.

Zvezdana Remšak, koordinatorica Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD), je dejala, da tako pozitivnega odziva nakupovalcev ni pričakovala. Za tovrstno obeležvanje mednarodnega dne zborovskega petja so se odločili prvič. “Morda še koga navdušimo za petje. Je pa res, da je tradicionalna slovenska pesem močno zakoreninjena predvsem pri starejši generaciji. Tudi otroških zborov imamo veliko, opažamo pa, da nastaja neka vrzel pri mladostnikih, vendar so v zadnjem času tudi tukaj vidne pozitivne spremembe“, je povedala Remšakova.

zbori-v-trgovinah-8

“Kdor poje, zlo ne misli”
Mednarodno združenje za zborovski glasbo je leta 1990 v Helsinkih drugo nedeljo v mesecu decembru določilo za svetovni dan zborovskega petja. Osnovni namen dneva ni le poustvarjanje lepote v glasbi, temveč tudi glas vseh pevcev za solidarnost, mir in razumevanje. Svetovnemu praznovanju se tradicionalno pridružuje tudi Slovenija.

zbori-v-trgovinah-10

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.