15:55, pet, 29. Mar

VIDEO: Električni avtobus poskusno tudi na mariborskih cestah





V mariborskem mestnem potniškem prometu bo od 10. do 12. oktobra na dveh linijah poskusno vozil tudi avtobus na 100-odstotni električni pogon poljskega proizvajalca Solaris Bus.

“S testno uporabo njihovega avtobusa bomo v javnem podjetju Marprom pridobili novo izkušnjo z električnimi vozili, ki si jih v prihodnosti želimo tudi v našem voznem parku,” pravijo na Marpromu.

Bernard Majhenič, dir. Marprom

Družba Solaris, ki proizvaja istoimenska vozila, je Marpromu in Mestni občini Maribor omogočila testiranje avtobusa urbino 12 electric gre za model, ki je bil po izboru več revij razglašen za avtobus leta 2017. Dvanajst metrov velik avtobus, izdelan v tovarni na Poljskem, med drugim odlikujejo odsotnost emisij, zelo tih pogonski motor in nizki stroški vzdrževanja. Sodoben električni avtobus, kakršne že uporabljajo v nekaterih velikih evropskih mestih, bo po predstavitvi v torek, sredo in četrtek vozil tudi po mariborskih ulicah in cestah, in sicer na linijah št. 6 (Vzpenjača) in 7 (Kamnica).

Alojz Kolar, Solaris Bus

“V začetku leta 2017 smo v mestnem prometu v Mariboru že imeli možnost testiranja hibridnega avtobusa iveco z električnim pogonskim motorjem in dizelskim motorjem za proizvodnjo električne energije. »Rezultati opravljenega testiranja so pokazali določene prihranke pri stroških goriva v primerjavi z dizelskimi avtobusi, vendar se glede na precej višjo nabavno ceno naložba v hibridna vozila z ekonomskega vidika ne izplača. Upravičena bi bila ob upoštevanju okoljskih koristi (manj izpustov in hrupa), čeprav tudi pri tem evropske smernice dajejo prednost avtobusom, ki jih v celoti poganja električna energija iz obnovljivih virov,” je pojasnil direktor javnega podjetja Marprom Bernard Majhenič.
Mestna občina Maribor, Marprom in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo sodelujejo tudi pri evropskem projektu ELIPTIC (Electrification of Public Transport in Cities), v okviru katerega se zaključuje študija Potenciali električnega javnega potniškega prometa v Mariboru. “V zadnjih letih intenzivno posodabljamo vozni park našega mestnega potniškega prometa, veseli pa me, da ves čas iščemo načine, kako v mesto pripeljati vozila na obnovljive vire energije in se distancirati od naftnih derivatov. Na nedavni seji mestnega sveta smo potrdili tudi investicijski program za nakup novih avtobusov s pomočjo sredstev iz Eko sklada v letu 2018. V načrtu je šest nizkopodnih avtobusov na alternativno gorivo (CNG, elektrika ali hibridni pogon),” je dejal župan MO Maribor Andrej Fištravec.

Andrej Fištravec, župan MO Maribor

Korak naprej k elektrifikaciji v mariborskem javnem potniškem prometu pa je tudi nabava malega električnega vozila, ki bo brezplačno prevažalo ljudi po peš coni v središču Maribora. “Tovrstno vozilo, namenjeno stanovalcem na tem območju, starejšim ljudem, obiskovalcem mesta in turistom, bomo predvidoma predali v uporabo proti koncu tega leta,” še pravijo na Marpromu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.