14:15, čet, 28. Mar

FOTO: Bo letošnja rez mariborske Stare trte (za)snežena?





Rez najstarejše trte na svetu se tradicionalno opravlja na zadnji petek februarja ali prvi petek marca. “Ne bomo odpovedali,” je bil danes jasen mestni viničar Stane Kocutar. Letošnjo rez bodo opravili 2. marca, “tudi, če bo meter snega“, se je pošalil.

dav
dav

Glede na to, da gre za guinnessovo rekorderko, Kocutar pravi da je v svoji rodni dobi preživela že mnogo veliko bolj intenzivnih zim, kot je trenutna pošiljka snega. “Sezona 1928/1929 je bila najhujša, ko so pozimi namerili okoli -30, marca 1929 pa okoli -12 stopinj Celzija“, je povedal Kocutar. Letošnja 39. rez Stare trte bo tako bolj nenavadna zgolj za opazovalce. “Če bo res izrazito slabo vreme, bomo tradicionalno podelitev trtinih rozg izvedli v Hiši Staret trte,” je Kocutarja dopolnila direktorica Zavoda za turizem Doris U. Windisch. Od devetih rozg, kolikor jih bodo podelili, jih bo 6 ostalo na slovenskih tleh, tri pa odhajajo v tujino.

stara trta sneg 2

Stara trta je v dobri kondiciji
Tako Kocutar kot tudi gospodar Stare trte, župan MO Maribor Andrej Fištravec, sta se strinjala, da je trta trdoživa in bolj odporna na vremenske pojave, kot si mislimo. “Stara trta je ena in edina in kot takšna je eden od ključnih obrazov mesta Maribor. Verjamem, da ji tako kot do sedaj tudi v prihodnje ne bo nič prišlo do živega in se veselim vstopa v novo leto v našem mestu, kajti rez je tista, ki pomeni nov zagon rasti naše častitljive dame in hkrati odpira sezono številnih dogodkov, posvečenih Stari trti,” je dejal Fištravec.

Sodobni protokol, tradicionalni običaj
Staro trto bodo počastili tudi člani Slovenskega reda vitezov vina, Evropskega reda vitezov vina in člani Častivrednega vinskega konventa Sv. Urban, medtem ko bosta glasbeni in plesni program uprizorili Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci in Akademska folklorna skupina Študent. “Vreme za izvedbo tega protokolarno pomembnega dogodka ni ovira, saj imamo Mariborčani zgodbo Stare trte v krvi, zato bomo tudi letos dogodek izpeljali na najvišji ravni, po potrebi delno v toplem zavetju Hiše Stare trte,” je povedal Kocutar. U. Windischeva pa je med novostmi letošnjega programa izpostavila pomen povezovalnega turizma. »Tako kot si mi želimo, da prejemniki rozg odnesejo del Maribora seboj v svojo domovino in na tak način širijo glas o Stari trti daleč naokoli, jim bomo letos omogočili, da predstavijo svojo turistično ponudbo mariborski in slovenski javnosti. Ob tem pa bo letošnja posebnost tudi prikaz hladnega stiskanja grozdnih pešk iz grozdja Stare trte“, je dejala. Današnje srečanje z novinarji pa je izkoristila tudi za napoved še ene novosti –  svečana trgatev najstarejše trte sveta bo dvodnevna.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.