00:28, pet, 26. Apr

FOTO: 74. obletnica ustanovitve Zidanškove brigade na Pohorju





Na današnje nedeljsko dopoldne so se prebivalci Sv. Primoža na Pohorju in številni obiskovalci iz drugih krajev zbrali na slovesnosti ob 74. obletnici Zidanškove brigade. Ta je leta 1944, po padcu Pohorskega bataljona, domačine in domoljube ponovno opogumila za boj za svojo zemljo.

8. januarja 1944 so se v boj podali pripadniki Zidanškove brigade. Spomin na takratno zgodovinsko dogajanje ter na vrednote poguma, enotnosti in junaštva so danes ponovno obudili s tradicionalno slovesnostjo pri spomeniku na Sv. Primožu. Okoli 20 praporščakov, predstavnikov različnih organizacij in društev, ki današnje rodove opominjajo na pomembnost ohranjanja spomina, je stopilo pred spomenik. Najprej je zbrane nagovoril župan Občine Vuzenica, Franjo Golob. Poudaril je pomen skupnosti, pomen medsebojne povezanosti, resnične enotnosti, iz katere naj izhaja odgovornost do ohranjanja miru in svobode, ki nam je danes dana prav zaradi požrtvovalnosti naših prednikov. Na izredno pomembnost ohranjanja za zgodovino in narod pomembnih dejstev, je v svojem slavnostnem nagovoru opomnil tudi Stanko Naglič, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Vuzenica.
Obujanje spominov na čas in ljudi, zaradi katerih danes imamo svojo domovino, se je nadaljevalo s kulturnim programom, ki so ga pripravili učenci OŠ Vuzenica, ansambel Diaton in člani Vaške godbe Vuzenica. Tako so se tudi letos poklonili spominu ustanovitve Zidanškove brigade na Sv. Primožu na Pohorju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.