16:26, pet, 29. Mar

FOTO: 52. Borštnikovo srečanje odprlo vrata tudi s poklonom Tomažu Pandurju





Včeraj se je pričel 52. festival Borštnikovo srečanje v Mariboru. Slednjega je zaznamovala razstava Hommage à Tomaž Pandur v Mestni parku, avtorja Aljoše Rebolja. 

Foto: M. Pigac

Odprtje 52. Borštnikovega srečanja je zaznamovala razstava v Mestnem pa
rku v organizaciji PANDUR.THEATERS v sodelovanju z Mestno občino Maribor in Festivalom Borštnikovo srečanje.

Razstava je poklon Pandurju, njegovemu delo ter njegovi edinstveni estetiki, ki se odraža na vsaki fotografiji. Na fotografijah so ujeti trenutki, neponovljive in minljive podobe, ki jih je v svojih predstavah razkrival Pandur, v fotografsko oko pa jih je ujel Aljoša Rebolj. Fotografije predstavljajo surovost, življenje in razkrivajo polje neznanega. Livia Pandur pa je k temu dodala: “V gledališče ustvarjamo nove svetove in jih naseljujemo.”

Aljoša Rebolj; Foto: M. Pigac
Aljoša Rebolj;
Foto: M. Pigac

Aljoša Rebolj, avtor fotografij in tudi drugače, poleg Livie Pandur, najtesnejši Pandurjev sopotnik, sogovornik in spremljevalec. “Ko sem včeraj postavljal razstavo, ki ponuja neko novo perspektivo in vpogled v moje delo v zadnjem desetletju, sem se zavedal, ne tistih 1000 fotografij, ki sem jih zamrznil v času, ampak življenjskega privilegija s kom sem to soustvarjal,” je ob otvoritvi povedal Rebolj.

Zbrane v Mestnem parku je nagovoril tudi župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec, ki je kot zadnji govorec otvoril in povabil na razstavo, kot tudi uradno otvoril 52. festival Borštnikovo srečanje. Razstava v Mestnem parku bo na ogled vse do konca festivala, 29. oktobra.

Andrej Fištravec, župan MO Maribor;  Foto: M. Pigac
Andrej Fištravec, župan MO Maribor;
Foto: M. Pigac

“Na promenadi mariborskega Mestnega parka smo odprli razstavo v poklon Tomažu Pandurju, za katerega so veliko prezgodaj ugasnile gledališke luči. In tudi v letu, ki je za nami, so nas zapustili mnogi, premnogi. Med drugim igralec Gašper Tič, prejemnica Borštnikovega prstana Iva Zupančič ter Olga Jančar, dolgoletna sodelavka festivala. A življenje gre svojo pot naprej,” je v SNG Maribor dejala v.d. umetniškega direktorja Ksenija Repina. 

Foto: M. Pigac
Foto: M. Pigac

V SNG Maribor pa je vrata festivalu odprl minister za kulturo Anton Peršak, ki je dejal, da Borštnikovo srečanje po dramatičnem letu nadaljuje po ustaljeni poti in je vedno bolj cenjeno tudi v razvijajoči se digitalni dobi. “To je tudi tista kvaliteta, ki jo nosi Festival Borštnikovo srečanje, zato uživajte v njem,” je dejal.

Prva gledališka predstava je bila mednarodna produkcija Naše nasilje in vaše nasilje Oliverja Frljića, ki je slovensko premiero doživela oktobra lani v Slovenskem mladinskem gledališču in Evropejcem zastavlja neprijetna vprašanja v zvezi v begunsko krizo in trenutnimi razmerji sil v svetu.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.