13:50, pet, 29. Mar

Fištravec: “Stvar je simple.”





Mariborski župan Andrej Fištravec vztraja, da ni nikoli lagal glede porabe denarja s službeno kartico. Na današnji novinarski konferenci je ponovil, da je pri lanskem nakupu moške obleke šlo za pomoto in da je denar vrnil.

Župan je julija lani v dveh mariborskih trgovinah kupoval oblačila. Kot kažejo računi, ki jih je v današnji izdaji objavil časnik Večer, je 16. julija s službeno kreditno kartico kupil za 149,95 evra, 22. julija pa za 169,98 evra oblačil. Zadnji nakup je opravil le dan po tem, ko je Fištravec, prav tako s službeno kreditno kartico, za 157,55 evra kupil hrano in pijačo za gasilce, ki so gasili velik požar v podjetju Gorenje Surovina.

Po poročanju Večera je županstvo lagalo, ko je zamolčalo sporni nakup oblačil in v odgovoru časniku zatrdilo, da župan s kartico ni kupoval oblačil. V županovem kabinetu so njegovo ravnanje Večeru pojasnili s tem, da se povpraševanje časnika “verjetno nanaša na pomoto, ki se je zgodila županu, ko je v drugi polovici lanskega julija po pomoti namesto zasebne kartice uporabil službeno”. Ob tem so dodali, da je zmoto kmalu zatem ugotovil, zato je celotni znesek nakazal na tekoči račun mestne občine po vrnitvi z dopusta 2. septembra lani.

Fištravec je na današnji novinarski konferenci priznal, da je opravil nakup oblačil. “To obleko smatram kot uniformo, saj sicer hodim okoli v kavbojkah in jopici. Mislil sem, da če delavci, ki delajo na cesti, dobijo uniformo, to pripada tudi županu. Ko so mi strokovne službe pojasnile, da to ne gre, sem sprejel to dejstvo in oblačilo plačal z osebnega računa,” je pojasnil. Poudaril je, da glede tega ni nikoli lagal in da se mu zdi tik pred proračunsko sejo mestnega sveta “neprimerno objavljati tiralice na prvi strani časopisa, in to za 200 evrov”.

“Župana Fištravca ni nihče ujel na laži. Če je bil kdo to, sem bila to jaz, posredno na podlagi podatkov iz urada za finance,” je dodala županova predstavnica za stike z javnostjo Taja Kordigel. Pojasnila je, da je Večeru posredovala podatke, ki jih je dobila od tedanje vodje občinskega urada za finance Marije Kaučič. V teh podatkih nakup oblek ni bil naveden. V županovo pisarno se je Kordiglova obrnila po pojasnilo šele po ponovnem poizvedovanju Večera na začetku tega tedna in ugotovila, da je šlo za županovo pomoto, ki jo je ta z vrnitvijo denarja že popravil.

Kordiglova je še poudarila, da v času nakupa oblek na občini še niso imeli pravilnika o uporabi službene kreditne kartice. Sprejeli so ga jeseni lani.

Po besedah direktorja mestne uprave Marka Žule bodo zoper Kaučičevo sprožili ustrezne postopke, da bi ugotovili, ali je šlo za naklepno dejanje ali “neverjeten splet okoliščin”. “Pri informacijah, ki se potem izkažejo kot nepravilne, se pokaže vedno isto ime. Po moje ni naključje, postopki pa bodo pokazali, kaj je resnica,” je povedal.

Zamenjavo Kaučičeve je Fištravčeva ekipa objavila že prejšnji teden ob predstavitvi predloga občinskega proračuna za drugo branje, saj naj bi v uradu za finance napačno izračunali preostanek sredstev iz prejšnjega leta. Za “napako” v predlogu proračuna se je izkazala tudi postavka za nakup avtomobila za 40.000 evrov, na katero so župana po njegovih besedah opozorili mediji.

DSC_5213

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.