20:32, čet, 18. Apr

Fištravec razrešil direktorja mestne uprave Babiča





Mariborski župan Andrej Fištravec se je danes po devetih mesecih razšel z direktorjem mestne uprave Bojanom Babičem. Delovne naloge direktorja mestne uprave, ki jih lahko v skladu s predpisi prevzame sam, je danes že prevzel. O tem je zjutraj že obvestil tudi direktorje javnih podjetij ter vodje uradov in služb mestne uprave.

MOM, Fištravec, Babič

Kot je povedal župan, obstaja sum, da nekateri na mestni občini svojega dela niso opravljali dovolj vestno in marljivo, kar je po njegovem v nasprotju s cilji županovanja. “Nekateri vodje uradov svoje delo opravljajo pomanjkljivo ali malomarno, to pa pomeni, da direktor mestne uprave ni imel ustreznega nadzora nad delom uradov. Tovrstnih izpadov ne bomo več dopuščali,” je dejal Fištravec.

Ob tem je dodal, da se je zaradi takih postopkov skupaj z ekipo v preteklosti že večkrat znašel pred izzivi, zaradi katerih so bili nekateri pomembni projekti pod vprašajem. Težave so se med drugim pojavile v zvezi z novo smučarsko sezono na Pohorju, zaradi česar je bil na MOM pred časom na zahtevo upravljavca žičniških naprav Marproma sklican sestanek, saj uradniki niso opravili svojega dela, s tem pa resno ogrozili obstoj nove smučarske sezone

Po hitrem odzivu njega in podžupanje Melite Petelin je župan od Babiča zahteval, da preuči odgovornost uradnikov, saj so bile ugotovljene nepravilnosti. Isti dan je Petelinova odkrila tudi sum negospodarnega ravnanja s proračunskimi sredstvi pri izvedbi pleskanja pisarn, saj je bil iz še neznanih razlogov izbran ponudnik s precej višjo ceno. Sodu pa je izbila dno elektronska pošta uslužbenke mestne uprave, ki je vsem zaposlenim poslala obvestilo o domnevno alarmantnem stanju občinskih financ, kar naj bi ji naročil Fištravec.

“Ne le to, da tega nisem nikoli naročil, saj uslužbenke niti ne poznam, tudi vsebina pošte je bila neresnična, a škoda je bila že narejena, saj so informacije prišle v javnost. Kakšen je razlog za to, ne vem, je pa to popolnoma nedopustno,” je dejal župan in dodal, da z današnjim dnem začenjajo zbiranje informacij in dokazov o kršitvah dolžnosti iz naslova delovnih razmerij in morebitne disciplinske odgovornosti javnih uslužbencev.

Babič, ki je mestni upravi nadrejen in je tako po županovem mnenju tudi subjektivno, vsekakor pa objektivno odgovoren za neizvršene in slabo izvršene naloge in postopke, ne uživa več njegovega zaupanja, zato ga je z današnjim dnem razrešil in mu odvzel vsa pooblastila.

Dosedanji direktor mestne uprave je vodenje prevzel z novim letom, potem ko se prejšnji vršilec dolžnosti direktorja Damjan Lah ni prijavil na razpis za omenjeno mesto. Ugibanja o tem, da bo Babič odšel, so se pojavljala že v preteklih mesecih, do dokončnega razhoda pa je prišlo potem, ko je prejšnji teden v javnost prišlo interno dopisovanje med zaposlenimi na mestni občini, ki je opozarjalo na domnevno več kot 11 milijonov evrov visoko proračunsko luknjo.

Mariborski župan je že v petek zanikal tako visoko luknjo in zagotovil, da je mestna občina v celoti likvidna, celo bolj kot marsikatera druga v Sloveniji, saj doslej niso potrebovali najema likvidnostnega posojila.

Dopolnjeno danes ob 14.25

Babič se ne strinja z županovim pojasnilom, da nalog ni opravil

Dosedanji direktor mestne uprave Mestne občine Maribor Bojan Babič, ki ga je župan Andrej Fištravec danes razrešil z mesta direktorja, se ne strinja z županovim pojasnilom, da nekaterih nalog ni opravil. Kot je dejal v izjavi za medije, je bil kot direktor zavezan skrbeti za pravilnost in zakonitost postopkov, kar pa po njegovem zahteva svoj čas.

Kot je danes v izjavi za medije povedal župan Fištravec, obstaja sum, da nekateri na mestni občini svojega dela niso opravljali dovolj vestno in marljivo, kar je po njegovem v nasprotju s cilji županovanja. “Nekateri vodje uradov svoje delo opravljajo pomanjkljivo ali malomarno, to pa pomeni, da direktor mestne uprave ni imel ustreznega nadzora nad delom uradov. Tovrstnih izpadov ne bomo več dopuščali,” je dejal Fištravec.

Babič, ki je mestni upravi nadrejen in je tako po županovem mnenju tudi subjektivno, vsekakor pa objektivno odgovoren za neizvršene in slabo izvršene naloge in postopke, ne uživa več njegovega zaupanja, zato ga je z današnjim dnem razrešil in mu odvzel vsa pooblastila.

Babič je nato v izjavi za medije dejal, da se s pojasnilom, da nalog ni opravil, ne strinja. “Res je, da nisem nalog opravil na način, kot mi je bilo naloženo, a se moramo zavedati, da sem jaz kot direktor dolžan skrbeti za zakonitost in pravilnost postopkov in tudi za zaščito delavcev mestne uprave, ki te postopke izvajajo. Ker so ti postopki običajno zaradi tega procesa daljši, je jasno, da je potem prihajalo do razkoraka,” je pojasnil Babič in ob tem zanikal, da bi ga “silili k nezakonitim dejanjem”. Kot je dodal, so ga silili k temu, da bi pospešil zadeve, a to ni bilo možno.

Dosedanji direktor mestne uprave je vodenje prevzel z novim letom. Ugibanja o tem, da bo odšel, so se pojavljala že v preteklih mesecih, do dokončnega razhoda pa je prišlo potem, ko je prejšnji teden v javnost prišlo interno dopisovanje med zaposlenimi na mestni občini, ki je opozarjalo na domnevno več kot 11 milijonov evrov visoko proračunsko luknjo.

Mariborski župan je že v petek zanikal tako globoko luknjo in zagotovil, da je mestna občina v celoti likvidna. Tudi Babič je danes zanikal, da bi bila proračunska luknja tako velika. Glede dopisa, ki je prišel v javnost, je dejal, da “ni bil pravilen, niti pravilno naravnan”. Trenuten razkorak med prihodki in odhodki občinskega proračuna je po njegovih besedah okoli pet milijonov evrov, kar pa po njegovem ne pomeni, da teh prihodkov do konca leta ne bo. “Ta razkorak ni nič posebnega in nič tragičnega,” je dodal Babič.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.