21:49, sre, 24. Apr

Fištravec predstavil 18 projektov in potrdil vnovično kandidaturo za župana





Mariborski župan Andrej Fištravec je danes s svojo ekipo javnosti predstavil 18 infrastrukturnih projektov, ki se bodo začeli uresničevati v prihodnjem letu in “bodo v naslednjih treh letih spremenili mesto na boljše”. Ob tem je potrdil, da se namerava na volitvah potegovati za nov županski mandat.

18. projektov mom (2)

 Gre za projekte v skupni vrednosti okoli 70 milijonov evrov, ki že več let čakajo na uresničitev in jih mesto po besedah Fištravca resnično potrebuje. Denar zanje naj bi bil že zagotovljen – 32 milijonov naj bi šlo iz občinskega proračuna v prihodnjih treh letih, tudi po zaslugi novega 11 milijonov evrov visokega kredita, dobrih 12 milijonov naj bi prispevala država, 25 milijonov evrov naj bi bilo sredstev EU.

“Gre za blok projektov, s katerimi spreminjamo mesto, kakršnega v Mariboru od usmerjene obnove Pristana oziroma Lenta še ni bilo,” je na današnji predstavitvi povedal Fištravec. Poudaril je, da so projekti enakomerno porazdeljeni na levi in desni breg Drave ter da se bodo vsi začeli realizirati v letu 2018.

“Ti projekti niso naše želje, ampak so papirnato pripravljeni za realizacijo. To je zahtevalo ogromno dela naše mestne uprave,” je dejal. Projekte so predstavili v brošuri, ki jo bodo v prihodnjih dneh razdelili mariborskim gospodinjstvom in javnim podjetjem.

Med temi projekti so ureditev industrijske cone Tezno, obnova stadiona Ljudski vrt in osrednjega bazena v kopališču Pristan, izgradnja skate parka, revitalizacija Vojašniškega trga, energetska sanacija stanovanj medobčinskega stanovanjskega sklada na Engelsovi ulici, obnova nabrežja reke Drave, postavitev odra na Dravi, obnova promenade v Mestnem parku, sanacija Malečniškega mostu, izgradnja podaljška Ceste proletarskih brigad in podvoza na Ljubljanski ulici, kakor tudi izgradnja manjkajoče kanalizacije in kolesarskih poti ter obnova Lackove ceste.

Med 18 projekti je navedena tudi rešitev prostorske problematike osrednje enote Mariborske knjižnice. Po besedah direktorja mestne uprave Simona Štrancarja na tem aktivno delajo, več pa zaenkrat ni želel izdati. Kot je navedeno v brošuri, se bo ta zadeva reševala na novi lokaciji v središču mesta, projekt pa je ocenjen na 7,6 milijona evrov. Pri tem še vedno računajo na prispevek 2,7 milijona evrov s strani države.

“Zelo pomembno se mi zdi, da smo vzpostavili konstruktivni dialog z državo in da je ta začela sodelovati pri investicijskih projektih v mestu,” je še izpostavil Fištravec. Pojasnil je, da izpostavljajo projekte, ki se financirajo iz javnega denarja, medtem ko obstajajo še drugi, na primer obnova Mariborskega otoka, ki jih bodo reševali v obliki javno-zasebnega partnerstva.

Na novinarsko vprašanje, če namerava jeseni prihodnje leto znova kandidirati za župana, je odgovoril z odločnim “da”.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.