14:42, pet, 29. Mar

Filmski TransFormator





Včeraj smo v GT22 spremljali Filmski TransFormator. Predstavniki programa Maribor skozi rožnata očala so ob podpori Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor in predstavnikov Zavoda TransAkcija pripravili ogled filma “Transspolna življenja v Sloveniji”. Po ogledu pa tudi pogovor oz. okroglo mizo z ustvarjalci/-kami filma.

Foto: Mitja Florjanc
Foto: Mitja Florjanc

Gledalci “Intimnega odra”, kakor se imenuje prostor, so tokrat skozi rožnata očala pogledali tja, kamor ne pogledamo pogosto, marsikdo včasih celo pogleda stran. Skozi Filmski TransFormator so spoznavali življenja transspolnih in transseksualnih oseb. Osnovni namen večera je bilo osveščanje čim širše javnosti o dejstvih, ki nas (hote ali nehote) obkrožajo v vsakdanjem življenju. Povod za organizacijo večera, je bil napad na transpolno osebo, ki naj bi se po naših, neuradnih podatkih, pred približno tremi tedni zgodil na Poštni ulici v Mariboru.

Foto: Mitja Florjanc
Foto: Mitja Florjanc

Organizatorji verjamejo, da trans osebe že (pre)dolgo živijo v tišini ignorance in (p)ostajajo tabu, zato pripravljajo nabor različnih osveščevalnih dogodkov. Verjamejo, da lahko k zmanjšanju takšnih situacij pripomorejo s čim bolj učinkovitim informiranjem ljudi ter spodbujanjem spoštljivega dialoga.
Večeru prve filmske projekcije, bo sledil še eden: v četrtek, 29. septembra ob 18h v GT22, ko bo na sporedu »Božja napaka«. Vstop je prost.

Foto: Mitja Florjanc
Foto: Mitja Florjanc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.