19:16, čet, 25. Apr

Festival Drugajanje in “Nagib na oder”





Festival Drugajanje bo svoja vrata odprl že trninajsto leto zapored v organizaciji Zavoda Bunker in II. gimnazije Maribor. Letos ob tem pričenjajo tudi s 1. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Narodnem domu Mariboru – “Nagib na oder”, ki ga pripravlja društvo Nagib.

nagib na oder in drugajanje (1)

“Čas, v katerem živimo, zahteva pogum! Ne brezglavega zaletavanja v težave, zahteva ljudi, ki so sposobni premisleka, uvida in šele potem je na vrsti pogum za akcijo. Sploh Maribor je priča temu, da je včasih pomemben upor, a sledi še pomembnejši del – gradnja novega po uporu!” je povedala zvršna producentka festivala Drugajanje Zavoda Bunker Alma R. Selimovič. “Mladi morajo biti vključeni v odločevalske procese in umetnost je eden izmed načinov opolnomočenja mladih, da vstopijo najprej v areno premisleka in potem akcije”, je še dodala.

ALMA R. SELIMOVIĆ izvršna producentka festivala Drugajanje, Bunker, Ljubljana
ALMA R. SELIMOVIĆ
izvršna producentka festivala Drugajanje, Bunker, Ljubljana

“Drugajanje 2014 nadaljuje tradicijo seznanjanja mladih z aktualno in angažirano umetnostjo, ki je odsev trenutnega družbenega dogajanja. Mladim omogoča premislek o njihovi vlogi danes in še posebej jutri, ko bodo v vlogi odločevalcev in nosilcev družbenega razvoja.” je dodal ravnatelj II. gimnazije Maribor Ivan Lorenčič.

IVAN LORENČIČ, ravnatelj II. gimnazije Maribor
IVAN LORENČIČ,
ravnatelj II. gimnazije Maribor

Kot so povedali na današnji novinarski konferenci letošnji program dreza v mlade. Drugajanje 2014 bo skoraj kot »teater u fris«, mladih ne bo le vabilo, ampak jih bo prav vleklo v sodelovanje in k premisleku. Vse predstave, ki jih gostijo, so angažirane, pospremili jih bodo tudi pogovori z umetniki; obe delavnici pa bosta usmerjeni v pridobivanje novih znanj, enih iz preteklosti, drugih iz sedanjosti. Letos se Drugajanju pridružuje še projekt Igrišče za gledališče, kjer bodo program pripravili tudi za osnovne šole. Tako bodo nadaljevali tradicijo Drugajanja, ki mladim prinaša sodobno, angažirano umetnost. Vabilo, da sodelujejo pri ustvarjanju in da niso samo potrošniki umetnosti, bo – kot upajo organizatorji – prispevalo k pridobivanju znanja, idej in poguma za spremembe.

“Nagib na oder” je 1. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Mariboru, ki predstavlja prvi poskus rednega, mesečnega oz. kontinuiranega programa. Od septembra letos in vse do junija 2015 bodo enkrat mesečno gostili različne predstave sodobnih uprizoritvenih praks, ki podajajo refleksijo sodobne družbe skozi prizmo umetnosti, ki se dogaja “tukaj in zdaj”.

Do konca leta 2014 bodo realizirali še tri dogodke, in sicer dve premieri – “Avdicija za producente”, ki jo pripravlja renesančna umetnica Ajda Tomazin in “Ampak jutri”. Za njen koncept in izvedbo je poskrbela Katja Kosi. Obe premiri bosta na sporedu 29. novembra, prva ob 19h, in druga ob 20h. V decembru pa bodo skupaj s festivalom Drugajanje gostili še tehnoburlesko Tatovi podob.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.