14:59, čet, 25. Apr

Falski graščak rešuje lenarški Lentherm?





Okoli 50 zaposlenim v lenarškem podjetju Lentherm, ki že od konca septembra stavkajo na domu, se je včeraj predstavil Maximilian Slavič, potencialni novi lastnik družbe, iz katere naj bi se umaknila sedanja lastnika Damir Jelenko in Ivan Vogrin. Slednji, ki so ga včeraj po treh mesecih le spustili v podjetje, se umika tudi kot direktor.

Ivan Vogrin, dosedanji manjšinski lastnik in direktor Foto: STA
Ivan Vogrin, dosedanji manjšinski lastnik in direktor
Foto: STA

Kot je po sestanku povedal prvi mož podravskega sindikata SKEI Martin Dular, jim je Slavič, sicer lastnik grajskega in hotelskega kompleksa Fala, pojasnil, da sta se o odstopu z Vogrinom že dogovorila, ta pa je pogojeval tudi odhod večinskega lastnika Jelenka. Takšni zahtevi je iz solidarnosti do zaposlenih in za rešitev podjetja pritrdil tudi slednji, ki ima v podjetju 80 odstotkov kapitala.

Maximilian Slavič na gradu Fala
Maximilian Slavič na gradu Fala

Vogrin je bil na sestanku z delavci za zaprtimi vrati prisoten vsega 10 minut in je tudi sam potrdil svoj umik, kar naj bi v naslednjih dneh tudi notarsko overili. Če bo res prišlo do lastniškega prevzema družbe, naj bi vodenje prevzel Božo Mithans, ki je pred leti že bil na tem mestu, delavci pa so bili z njegovim delom zadovoljni. Vendar bodo po besedah Dularja stavko vseeno nadaljevali tako dolgo, dokler delavci ne bodo prejeli vseh zaostalih obveznosti, kar pa naj bi se zgodilo do konca naslednjega tedna.

Nekdanji poslanec in lenarški župan, ki se ga zaposleni želijo znebiti z direktorskega položaja, je tudi sam potrdil, da se umika. Kot je dejal, je danes delavcem razložil, da je marca v podjetje prišel samo zato, da bi podjetje preživelo, saj je bilo tik pred stečajem. “Iz istega razloga se danes tudi umikam, saj želim, da podjetje preživi,” je še dodal Vogrin.

Čeprav je bil zgovoren, podrobnosti o dogovoru ni želel pojasniti, še posebej ne, kakšni so bili njegovi pogoji za umik, ali ga bodo izplačali in v kakšni višini, je pa potrdil, da bo novi lastnik prevzel 100-odstotni delež Lentherma. Ob tem je dodal, da je do stika s Slavičem prišlo povsem slučajno pred dvema tednoma, v ponedeljek pa ga je predstavil tudi Jelenku.

Slednji sicer ne razume razlogov, zakaj se mora umakniti iz podjetja, a se je tako odločil, ker želi še sam prispevati k temu, da se ustvarijo pogoji za nadaljnje normalno delovanje družbe. To bo storil ob pogoju, da ga poplačajo s 190.000 evri, čeprav je osebno vanjo vložil 250.000 evrov, po njegovih besedah pa je poplačilo dosegel tudi Vogrin, a ne ve, v kakšni višini.

Na očitke svojega dosedanjega solastniškega partnerja, da je s podjetjem šlo navzdol zaradi njegovega pohlepa in želje po županskem stolčku, pri čemer naj bi mu bil v napoto, je Jelenko odvrnil, da gre za neumnosti, saj je gospodarstvenik in nikoli ni izkazoval nobene želje po županovanju. Po njegovem je bilo prav nasprotno, saj je bil eden od pogojev Vogrina, ko ga je pripeljal v podjetje, da mu pomaga, da nekoč spet postane župan Lenarta.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.