23:05, čet, 28. Mar

Evropski dan klica v sili 112





Danes obeležujemo evropski dan enotne številke za klic v sili 112. Ta predstavlja prvi korak pri nudenju pomoči in reševanja življenj. Odvisno od situacije temu klicu sledijo veščine in ukrepi s področja zaščite in reševanja. Poseben pomen pa imata tudi izobraževanje in preventiva, saj se pogosto zaplete že pri prvem koraku.

Na telefonski številki 112 je ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih enot, pa tudi policije. Slovenija je brezplačno številko 112 za klic v sili kot druga država v Evropi uvedla leta 1997.

gasilska vaja vuzenica 2015 (5)

Aktivnosti ob današnjem, evropskem dnevu klica v sili pripravljajo tudi na Upravi RS za zaščito in reševanje. V vseh 13 regijskih centrih za obveščanje, ki v Sloveniji sprejemajo klice na pomoč, zato danes pripravljajo dan odprtih vrat. Na ta dan lahko centre obišče vsak, ki ga zanima, kako potekata sprejemanje klicev v sili in aktiviranje reševalcev.

gasilci oš limbuš

Na 112 je mogoče klicati v vseh 28 državah članicah EU in v večini drugih evropskih držav, tudi v Makedoniji, na Kosovu in na posameznih območjih Rusije. Na Švedskem, Danskem in Nizozemskem je 112 edina številka za nujne primere, v večini držav članic Evropske unije, tudi v Sloveniji, pa 112 deluje skupaj z nacionalnimi številkami za klic v sili. V Sloveniji je tako številka za nujni klic tudi 113.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.