01:03, sob, 20. Apr

Dvorec Slivnica pri Mariboru v ruske roke





Propadajoči dvorec Slivnica pri Mariboru, za katerega je pristojno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport že dlje časa iskalo kupca, je prešel v ruske roke. Kompleks je na nedavni javni dražbi kupila nedavno ustanovljena družba Grad Burg, ki ima sedež v Portorožu, njen lastnik pa je Rus Aleksandr Komolov.

dvorec Slivnica Foto: STA
dvorec Slivnica
Foto: STA

Prodajna pogodba z družbo Grad Burg je bila podpisana 19. maja za kupnino v višini izklicne cene 180.000 evrov, so povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Kupec je že plačal varščino v višini deset odstotkov cene, na ostali denar še čakajo. Za plačilo preostanka kupnine je čas do sredine avgusta. “Pogodbena obveznost je bila dodatno zavarovana z depozitom pri notariatu, ki je bil pravočasno vplačan,” pojasnjujejo na ministrstvu.

Javna dražba je bila izvedena na začetku maja, kupljena nepremičnina pa zajema stavbo dvorca s spremljajočim zemljiščem in parkom.

Grad Burg je bil edini, ki se je zanimal za nakup tega dvorca, a njegovi nameni s to nepremičnino niso znani. Po neuradnih navedbah je bila družba ustanovljena prav z namenom revitalizacije dvorca Slivnica. Po javno dostopnih podatkih ima sedež v Portorožu, njen lastnik pa je Aleksandr Komolov s stalnim prebivališčem v kraju Odincovo nedaleč od Moskve. Poleg njega je kot zakonita zastopnica družbe navedena še Ljudmila Mastabaj iz Ukrajine. Družba je registrirana za opravljanje dejavnosti restavriranja in drugih storitev, več pa na svetovnem spletu ni razvidnega.

Kdo je novi lastnik, ne vedo niti na občini Hoče-Slivnica, kamor sodi dvorec. Po besedah župana Marka Soršaka bodo veseli vsakogar, ki je pripravljen vlagati v ta “nebrušeni diamant”, ki že vrsto let propada. “Veseli bomo vsake dejavnosti, samo da grad ne razpade,” pravi Soršak.

Že vrsto let prazen dvorec, ki je uradno zaveden kot nepremična kulturna dediščina, je v slabem stanju s poškodovanim stavbenim pohištvom in deli ostrešja. Požar pred leti je poškodoval notranji prizidek, ki ga bo treba v skladu s kulturno-varstvenimi pogoji porušiti.

Kupec dvorca bo moral v vsakem primeru pred začetkom obnovitvenih del pridobiti kulturno-varstvene pogoje in soglasja. Vlagatelj bo tako za oživitev dvorca potreboval najmanj tri do štiri milijone evrov. Neuradno je slišati, da novi kupec razmišlja v smeri prenove dvorca za zdravstveno ali hotelsko dejavnost.

Dvorec izhaja iz sredine 14. stoletja in je skozi stoletja menjal več lastnikov. Nazadnje je do leta 1990 v njem deloval vzgojni zavod Slivnica, po dolgem denacionalizacijskem postopku pa je prešel v last ministrstva za šolstvo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.