10:46, čet, 28. Mar

Dva Milana zaenkrat tekmeca Borut Pahorju





Milan Jazbec, slovenski veleposlanik v Makedoniji sicer pa dolgoletni diplomat, profesor, pisatelj in nekdanji novinar, se bo podal v tekmo za naslednjega predsednika države. S tem je postal drugi tekmec aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju, omenja pa se jih še več.

Jazbec bo svojo kandidaturo za petega predsednika Republike Slovenije medijem uradno predstavil jutri (v Ljubljani). Ob najavi pa je zapisal, da so načrti dovolj zreli za javnost. “S svojim znanjem, izkušnjami in delovanjem v minulih letih, tako doma kot po svetu, sem na najrazličnejših področjih in v najrazličnejših okoljih dokazal, da razumem, kaj so to državni interesi in kako jih uresničevati. Resno, premišljeno in zavzeto, a tudi zadržano. Sproščeno, vedno pa pristno in s posluhom za ljudi. Na najbolj kriznih območjih, v najbolj razvitih evropskih državah in v slovenski soseščini” je med drugim zapisal v sporočilu za javnost. Te izkušnje želi prenesti na predsedniško funkcijo “in jih v domačem okolju obogatiti v korist mojih sodržavljanov in naše države. Še bolje, drugače in s še močnejšim sporočilom kot že doslej“. Na letošnjih predsedniških volitvah naj bi nastopil kot nestrankarski kandidat s podporo 5000 volivcev.

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.
Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.

Zaenkrat trije
Aktualni predsednik države Borut Pahor je že napovedal, da bo na letošnjih volitvah ponovno kandidiral, medtem ko je o njegovih tekmecih zaenkrat še malo znanega. Po poročanju nekaterih medijev, naj bi kandidiral tudi predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič. Januarja je kandidaturo najavil tudi Milan Robič iz Ruš, ki je sicer podobno napovedal že pred zadnjimi volitvami, a nato za vložitev kandidature ni dobil zadostne podpore poslancev. Kot še poročajo nekateri mediji, naj bi svojega kandidata predlagali tudi v Slovenski ljudski stranki (SLS). Med parlamentarnih strankami naj bi kandidata predstavili v Slovenski demokratski stranki (SDS), kjer se največkrat omenja evropsko poslanko Romano Tomc. V Novi Sloveniji (MSi) pa naj bi predlagali Ljudmilo Novak.
Kandidata za predsednika republike lahko predlagajo politične stranke, najmanj deset poslancev državnega zbora ali 5000 volivcev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.