12:46, pet, 29. Mar

Drevi dan D za slovensko predstavnico na Eurosongu





Na oder koebenhavnske arene B&W Hallerne bo drevi stopila tudi slovenska predstavnica na Eurosongu Tinkara Kovač. S pesmijo Spet/Round and Round se bo s še štirinajstimi glasbeniki potegovala za deset mest, ki vodijo v veliki finale. Tinkara želi “prebiti slovenski rekord”, verjame pa v slovensko pesem, ki je intenzivna tako po besedilu kot glasbi.

Pevka Tinakra Kovač pred odhodom na izbor Pesem Evrovizije v Koebenhavn. Vir: STA
Pevka Tinakra Kovač pred odhodom na izbor Pesem Evrovizije v Koebenhavn.
Vir: STA

Tinkara je dejala, da v Koebenhavnu kljub obilici dela uživa, ljudje pa jo po njenem mnenju začenjajo tudi spoznavati. “Dejstvo je, da na svetu ni veliko pevk flavtistk. To so prepoznali in ugotovili, da to ni playback,” je pojasnila.

Poleg pesmi pa so skrbno zasnovali tudi Tinkarin nastop: “Z obleko simboliziram peščeno uro, kamenčki na njej so pesek – čas, ki se izteka, in svet, ki se vrti. Proti koncu skladbe se pri slovenskem besedilu zgodi prerod, govorim o tem, da se moramo ljudje na novo roditi. Takrat s flavto razbijem modrino okoli sebe, ki se razleti na tisoč koščkov in se spremeni v zlato.”

Kot je dejala pred odhodom na Dansko, pa ji je najtežje, da na odru ne bo mogla igrati flavte: “Na odru bi lahko imeli tudi instrumentaliste. Zaradi evrovizijskih pravil o živem petju na vnaprej posneto matrico pa smo se odločili, da ne bomo ‘blefirali’. Zato bodo z mano na odru samo vokalisti, ki bodo dejansko peli. Na oder gremo iz srca odpet Nika Zorjan, Lea Sirk, Manca Špik, Raay in jaz.”

Za deset mest, ki vodijo v finale, se bodo drevi ob 21. uri potegovali še predstavniki Avstrije, Belorusije, Makedonije, Finske, Gruzije, Grčije, Irske, Izraela, Litve, Malte, Norveške, Poljske, Romunije in Švice.

na sobotni finale so se na torkovem prvem predizboru že uvrstili glasbeniki Armenije, Azerbajdžana, Madžarske, Islandije, Črne gore, Rusije, San Marina, Švedske, Nizozemske in Ukrajine, 20 izbrancem pa se bodo ob bok postavili še predstavniki tako imenovanih velikih petih, Nemčije, Francije, Španije, Velike Britanije in Italije ter predstavnik države gostiteljice Danske.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.