00:27, pet, 29. Mar

Dodatnih 8 milijonov za javna dela





Predstavniki vlade so na današnji dopisni seji zagotovili še 8 milijonov evrov za aktivno politiko zaposlovanja. Konkretno naj bi denar namenili javnim delom oz. dolgotrajno brezposelnim. Še vedno pa ostaja dejstvo, da je skupnih sredstev za aktivno politiko zaposlovanja bistveno manj, kot jih je bilo lani.
Za javna dela bo letos po novem na voljo 33,6 milijona evrov, kar namesto za sprva predvidenih 4500 vključitev zadošča za okoli 6000 vključitev brezposelnih. To je sicer še vedno 1000 vključitev manj kot lani. Javna dela bodo tudi letos izvajali skladno s spremembami zakona o urejanju trga dela, po katerih se lahko vanje vključijo samo dolgotrajno brezposelne osebe (ki so brez dela več kot leto dni). Tem namerava ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak v prihodnje nameniti posebno pozornost. Trenutno je takih v Sloveniji več kot 60.000 oz. 50,3 odstotka vseh brezposelnih.

zavod_za_zaposlovanje-2

Za aktivno politiko zaposlovanja je bilo pred dopisno sejo vlade za letošnje leto predvidenih le 47,2 milijona evrov, potem ko jih je bilo za lansko leto 104,6 milijona evrov, realiziranih pa okoli 101 milijon evrov. Kopač Mrakova je že decembra pojasnila, da je tako malo sredstev na voljo zaradi prehoda v novo finančno perspektivo 2014-2020. Sredstva iz le-te namreč še niso vključena in bi bila lahko najhitreje poleti oz. septembra.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.