12:19, pet, 19. Apr

Delničarji Palome o slovaškem vstopu v družbo





Delničarji sladkogorske tovarne papirja Paloma bodo na današnji skupščini odločali o dokapitalizaciji in posledično privatizaciji podjetja s strani slovaškega finančnega sklada Eco Invest. Ta ob dokapitalizaciji v višini 18,2 milijona evrov za delnico ponuja 4,01 evra.

paloma

Delničarji morajo najprej razveljaviti januarsko odločitev o dokapitalizaciji s strani poljskega sklada Abris Capital, ki se je po uspešnih izpodbojnih tožbah manjšinskih delničarjev Palome, Nevija in Arca Capital Bohemia, umaknil iz igre.

Tako zdaj kot edina izbira ostaja slovaški Eco Invest, s katerim je uprava Palome podpisala pogodbo na začetku tega tedna. Vodstvo družbe je slovaški ponudnik z dolgoročnimi strateškimi naložbami v proizvodna podjetja, predvsem na področju celuloze in papirja, papirnatih robčkov, kuvert in embalaže, uspel prepričati, da je resen in bo vlagal v razvoj Palome.

Če bodo delničarji sprejeli slovaško ponudbo, bo Eco Invest postal 57-odstotni lastnik Palome, ki je zdaj v večinski lasti države. Po pridobitvi delnic v dokapitalizaciji bodo Slovaki v skladu z zakonom o prevzemih dolžni objaviti ponudbo za prevzem preostalih delnic.

Glavno besedo pri razpletu skupščine bo imel Slovenski državni holding (SDH), ki ima v lasti okoli 71-odstotni delež Palome.

Dokapitalizacija je nujna za posodobitev zastarele tehnologije in posledično povečanje proizvodnih zmogljivosti Palome, da bo tako lažje konkurirala tekmecem na svetovnem tržišču.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.