16:15, pet, 29. Mar

Delavci državnih podjetij v Mariboru ustanovili “svojo fronto” – svet delavcev SDH





Predstavniki svetov delavcev zaenkrat devet družb v pretežni lasti države so danes v Mariboru ustanovili skupni svet delavcev Slovenskega državnega holdinga (SDH). Kot je po današnji ustanovni seji povedal predsednik novega, skupnega sveta delavcev Vladimir Šega, so prepoznali nujnost medsebojnega povezovanja, če želijo doseči bolj transparentno upravljanje z državnim premoženjem.

Slika_24.5.2018

V novonastalem svetu delavcev ocenjujejo, da ima Slovenija dokaj soliden zakon o soupravljanju delavcev, ki pa je največkrat kršen prav v državnih družbah, zato si te takšne “fronte” ne želijo preveč, da bi lažje uveljavljale netransparentno poslovanje. S podpisom pristopne izjave so danes v skupni svet delavcev vstopili zaposleni iz Darsa, skupine HSE, Luke Koper, NLB, Pošte Slovenije, Slovenskih železnic, Telekoma Slovenije, Zavarovalnice Triglav in Kontrole zračnega prometa. “Gre za vse večje infrastrukturne družbe v državi in dve največji finančni ustanovi. S tem korakom si želimo predvsem dvigniti ekonomsko demokracijo znotraj sistema SDH in bolj transparentno upravljanje z državnim premoženjem,” je pojasnil Šega, ki vodi tudi svet delavcev v Dravskih elektrarnah Maribor. Kot je dejal, njihov organ sicer nima pravice soodločati, ima pa pravico biti seznanjen z dogajanjem v družbah, ki dajejo delo okoli 40.000 ljudem in o tem tudi izreči svoje mnenje. Tolikšna številka jim daje kar nekaj moči, med drugim tudi vlaganje pobud za referendum, čeprav Šega vseeno upa, da do tega ne bo prihajalo in takega vpliva ne želijo izkoriščati.

Vodstvu bodo gledali pod prste
Vodstvo SDH seveda nikakor ni navdušeno nad našim organiziranjem. Nihče, ki ima zadaj kakršnekoli skrite namene, ni navdušen, da mu še nekdo dodatno gleda pod prste. Še posebej če je to tisti, ki si želi le dobro stoječega podjetja in zanesljive zaposlitve,” je dejal Šega. Predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar pa je dodal, da je njihovo poslanstvo predvsem soupravljanje. Še posebej v primerih podjetij, kjer z njimi ne upravljajo uprave, pač pa nadzorni svet po okusu SDH ali celo sam SDH, je po njegovih besedah prav, da zaposleni preko sveta delavcev stopijo zraven in soupravljajo s podjetji. Tistim, ki se danes novemu svetu delavcev še niso priključili, ne bodo zapirali vrat. “Pri vsaki taki stvari je morda kdo na začetku skeptičen, a zgodba je po našem mnenju izključno pozitivna,” je dejal Slosar, s Šego pa sta ob tem zagotovila, da prav nobeno podjetje doslej ni podalo odklonilnega stališča.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.