00:00, pet, 19. Apr

Danes zaznamujemo mednarodni dan številke za klic v sili 112





Na telefonski številki 112 je ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih enot, pa tudi policije. Današnji dan so zaradi datuma, ki je identičen tej interventni številki, izbrali za mednarodni dan evropske številke za klic v sili, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Slovenija je brezplačno številko 112 za klic v sili kot druga država v Evropi uvedla leta 1997. V začetku novega tisočletja je Evropska unija z direktivo podrobneje določila delovanje in storitve enotne številke za klic v sili. Prav tako je predpisala, da morajo države zagotoviti prikaz, kje je oseba, ki kliče na številko 112. V nujnih primerih je to zelo pomembno, saj oseba, ki potrebuje pomoč, ne zna vedno povedati, kje se nahaja.

Obenem je Evropska unija priporočila, naj države zagotovijo lažjo uporabo te storitve ljudem s posebnimi potrebami. V Sloveniji je tako mogoč tekstovni klic na 112, in sicer s pošiljanjem SMS-sporočil, kar je predvsem uporabno za gluhe in naglušne.

Na 112 je mogoče klicati v vseh 28 državah članicah EU in v večini drugih evropskih držav, tudi v Makedoniji, na Kosovu in na posameznih območjih Rusije. Na Švedskem, Danskem in Nizozemskem je 112 edina številka za nujne primere, v večini držav članic Evropske unije, tudi v Sloveniji, pa 112 deluje skupaj z nacionalnimi številkami za klic v sili. V Sloveniji je tako številka za nujni klic tudi 113, so še zapisali na upravi za zaščito in reševanje.

V času zadnje vremenske ujme, od 31. januarja do vključno 9. februarja, so na območju celotne države prejeli 41.883 klicev v sili na številko 112, največ v regijske centre za obveščanje v Ljubljani, Postojni, Mariboru, Kranju in Celju. V najbolj obremenjenem dnevu, 2. februarju, je pomoč preko številke 112 iskalo kar 9459 kličočih, kar je šestkrat več kot običajno. Centri za obveščanje so namreč v letu 2013 povprečno na dan prejeli po 1529 klicev.

gasilci1

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.