03:33, pet, 29. Mar

Danes se začenja preventivna akcija Hitrost ubija – vozimo pametno





Prehitra vožnja je najpogostejši vzrok in dejavnik prometnih nesreč, zaradi katerega je na slovenskih cestah lani umrlo 46 oseb. Danes se začenja preventivna akcija Hitrost ubija – vozimo pametno, ki jo bo Javna agencija RS za varnost prometa predstavila na novinarski konferenci.

V okviru nacionalne akcije Hitrost, ki jo vodi in koordinira agencija za varnost prometa, vsako leto ozaveščajo in informirajo ljudi, da lahko za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu največ storijo z lastnim odgovornim ravnanjem.

Vir: policija.si
Vir: policija.si

Hitrost kot dejavnik tveganja ostaja eden izmed glavnih vzrokov prometnih nesreč in pomembno prispeva k teži posledic prometnih nesreč, številu hudo in smrtno poškodovanih. Prioritetna naloga agencije je, da stremi k zmanjšanju povprečnih hitrosti, kar bo posledično pomenilo manj mrtvih, hudo in lahko telesno poškodovanih v prometnih nesrečah, ki se zgodijo zaradi hitrosti.

Hitrost je namreč glavni dejavnik tveganja za voznike in potnike, posebej pa je ključna tudi pri varnosti ranljivejših udeležencev v prometu, pešcih, kolesarjih in motoristih.

S tem namenom v treh obdobjih preko leta (april, junij, avgust) še posebej intenzivno potekajo preventivne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti voznike na dosledno spoštovanje omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditev vožnje razmeram na cesti.

Na novinarski konferenci bodo predstavili akcijo, v okviru katere v agenciji začenjajo z novo medijsko kampanjo za hitrost. Predstavili bodo tudi statistične podatke o prometni varnosti.

Srečanju se bodo pridružili tudi ambasadorji kampanje Rado Mulej, Jože Robežnik, Marko Miladinovič in Franci Kek, s katerimi je agencija združila moči za zmanjšanje prometnih nesreč s smrtnim izidom, napovedujejo na agenciji.

Evropska komisija je minuli teden objavila predhodne statistične podatke o varnosti v cestnem prometu za lansko leto. Ob tem je posebej izpostavila tudi Slovenijo, ki je lani v primerjavi z letom 2016 zabeležila 20-odstotno zmanjšanje števila smrtnih žrtev. Lani so namreč v prometnih nesrečah pri nas umrle 104 osebe, predlani 130.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.